A szövetség tagvállalatai 2016-ban mintegy 6 millió hektoliter sört állítottak elő, magyarországi gyáraikban 1400 főt foglalkoztatnak és beszállítóikon keresztül további 24 ezer embernek nyújtanak megélhetést. Az sem mellékes, hogy a söripar tavaly mintegy 72,5 milliárd forinttal járult hozzá a költségvetéshez – tette hozzá Fazekas Sándor. A miniszter szerint az élelmiszeripar fejlődési íve pozitív hatással lehet a söriparra is, amelynek jövője és sikere biztosított. A miniszter szavai reményt adnak a sörösöknek, a magyar sörgyártók ugyanis – kicsik és nagyok, azaz kézművesek és multik egyaránt – értesülésünk szerint egyetértenek abban, hogy a sör áfája legalább a vendéglátóhelyeken 5 százalékra csökkenjen a jövő év elejétől.
A sörszövetségi rendezvényen Pierre-Olivier Bergeron, az Európai Sörgyártók Szövetsége főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban Európában mintegy 8500 sörgyár 400 millió hektoliter sört állít elő. A termelés pedig – most már nemcsak északon, hanem Dél-Európában is – dinamikusan növekszik, az ágazat 40 milliárd euró adót fizet az Európai Unió tagországainak költségvetésébe.
Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint az EU-ban a sörgyártás fejenként 76 litert tett ki tavaly, s a hagyományos sörök mellett mintegy 900 millió liter 0,5 százalékos vagy annál kisebb alkoholtartalmú sört is gyártottak. Az alkoholos sörök kétharmad részét pedig mindössze hat uniós tagállamban gyártották. Az EU legnagyobb sörgyártója az uniós termelés 21 százalékát adó Németország volt, 8,3 milliárd literrel. Második helyen az Egyesült Királyság állt 13 százalékos részaránnyal, 5,1 milliárd liter sörrel, harmadik Lengyelország 10 százalékkal, illetve 4,0 milliárd liter sörrel. Magyarország Portugália mögött a 13. helyen szerepel az Eurostat rangsorában, 655 millió liter gyártott sörrel.
Borítókép: illusztráció, MTI/EPA/Tracey Nearmy