Egyre több a megfizethető lakás a nagyvárosokban

Hírek figyelo.hu

Az évekig tartó lakásdrágulás megtorpanása, az árak csökkenése az elmúlt egy évben egyre erősebben látszik, most újabb fejlemények támasztják alá a folyamatot. A fővárosban nőtt a kínálatban a 30 millió forintnál olcsóbb lakások aránya – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint 100 ezer eladó lakóingatlan kínálata alapján vizsgálta a lakáspiaci trendeket. Budapesten idén augusztus közepén a 30 millió forintnál alacsonyabb áron hirdetett lakások aránya 24 százalékos volt – szemben a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése előtt, idén februárban mért 23 százalékkal, valamint a tavaly augusztusi 20 százalékkal. A 20 millió alatti budapesti lakóingatlanok aránya jelenleg közel 4 százalék, hat hónappal korábbi 3,3 százalékkal és az egy évvel korábbi 2,9 százalékkal.

Az öt éven át tartó nagyvárosi lakásárrobbanást követően irányváltás történt a használt lakások piacán

– idézi a portál közleménye Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

„Ezt mutatja, hogy a múlt év elejéhez képest 5 százalékkal nőtt a 30 millió forintnál olcsóbb ingatlanok aránya a kínálatban. A folyamat részben azzal magyarázható, hogy a vásárlóerő megálljt parancsolt a drágulásnak. Idén a koronavírus-járvány miatti óvatosság is az olcsóbb lakások piacát erősíti. Elsősorban azért, mert az elmúlt 1-2 évben a vevők egy komolyabb összegű lakáshitel segítségével ellensúlyozták a drágulást, ma viszont már jóval megfontoltabban állnak ehhez” – fogalmazott a szakértő.

Fotó: ingatlan.com

A megyeszékhelyeken eltérő a kép az ingatlan.com elemzése szerint: a megyeszékhelyeken a 20 millió forint alatti használt lakások és házak aránya összességében nőtt egy év alatt 38,9 százalékról 40,6 százalékra. Ez azonban összesített adat, a különböző városokban viszont eltérőek a számok Balogh László szerint, ami arra utal, hogy bizonyos városokban még tavaly is kitartott a lakásdrágulás lendülete.

Debrecenben például jelenleg 15 százalékos a részesedésük, míg egy évvel ezelőtt 11,8 százalékos volt. Kecskeméten jelentősebb volt a bővülés, 22,6 százalékra emelkedett a szóban forgó lakások részesedése a korábbi 15 százalékról. Győrben most 11 százalékot hasítanak ki a kínálatból ezek a lakások, ami minimális visszaesést jelent éves szinten és a februári helyzethez viszonyítva – áll a portál közleményében.

(Borítókép: Balogh József, MTI)

További híreink