Egyre több a külföldi vendég a magyar szálláshelyeken

Hírek
Tavaly novemberben a magyarországi turisztikai szálláshelyeken 1 millió vendég 2,5 millió vendégéjszakát töltött el, előbbi 13 százalékkal, utóbbi 7,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatott a KSH gyorsjelentése szerint.

2023 novemberében a turisztikai szálláshelyeken (a kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyek tartoznak ebbe a kategóriába) 1 millió vendég 2,5 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 13, a vendégéjszakáké 7,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett gyorsjelentéséből. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké pedig 8,9 százalékkal nőtt. Mindez nem meglepetés, hiszen októberben is a külföldi turisták által eltöltött éjszakák száma emelkedett jobban.

A tavalyi év első tizenegy hónapjában a belföldi vendégek 5,8 százalékkal kevesebb, a külföldiek ugyanakkor 12 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint a 2022-es esztendő azonos időszakában.

2023. novemberében a vendégek száma összességében 13, százalékkal, a vendégéjszakáké 7,5 százalékkal bővült a turisztikai szálláshelyeken. A vendégéjszakák 75 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 6,3 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 11 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 9,3 százalékkal, a vendégéjszakáké 5,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A vendégek száma 545 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,2 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 428 ezer vendéget és 943 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 77 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 8,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 7,0 százalékkal nőtt 2022 novemberéhez mérten.

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra–Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 20 százalékát, illetve 12 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 14 százalék volt.

A cikk itt folytatódik

Fotó: Kallus György/ Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink