Egyre súlyosabb a munkaerőhiány Németországban

Hírek Dózsa György
Berlin azt tervezi, hogy évente 400 ezer jól képzett külföldi munkással enyhítené a munkaerőpiaci feszültségeket.

A német kormány kulcsfontosságú szektorokban kénytelen szembesülni a képzett munkaerő hiányával. „Ez már olyan mértékű, amely drámaian lelassítja a gazdasági növekedést” – nyilatkozta a WirtschaftsWoche című üzlet lapnak Christian Duerr, a kormánykoalícióhoz tartozó szabaddemokraták parlamenti képviselőcsoportjának vezetője. A politikus szerint főleg az a probléma, hogy a szakképzett munkaerő elöregszik, ezért „modern migrációs politikát” lenne célszerű bevezetni.

A koalíciós szerződés tartalmazza, hogy egyfajta pontozásos rendszerben értékelik a külföldről érkező munkaerőt, továbbá azt is, hogy a számukra érvényes minimálbért óránként 12 euróra emelik, hogy vonzóbbá váljanak a szakképzett munkaerő számára. Az ipari lobbihoz közel álló German Economic Institute szerint

az idén 300 ezer fővel csökken a német munkaerőpiac nettó értelemben , egyre nő az idősek aránya a foglalkoztatottak között. Becsléseik szerint 2029-re ez a szám már 650 ezerre emelkedik, így 2030-ra durván 5 milliós lesz a munkaerőhiány.

Tavaly a pandémia dacára 45 millióra emelkedett a foglalkoztatottak száma.

Az elmúlt évtizedek alacsony születési rátája, valamint a rossz szerkezetű bevándorlás, az elöregedő társadalom időzített bombaként ketyeg a német nyugdíjrendszerben, egyre kevesebb munkavállalónak kell az egyre több, és egyre hosszabb várható élettartamú időskorú nyugdíját fedeznie.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink