Egyre sikeresebb a harc az élelmiszerhamisítás ellen

Hírek
Magyarország aktív közreműködésével ismét eredményesen zárult az „OPSON VI.” élelmiszerhamisítás elleni nemzetközi művelet. A 2016. decembere és 2017 márciusa között 61 ország részvételével megszervezett akcióban hazánkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal képviselte. A magyar szakemberek több mint 47 tonna, valamint további 107 ezer liter terméket vontak ki a forgalomból.

Napjainkban az élelmiszerhamisítás – a drogkereskedelem után – a második legjelentősebb feketepiaci tevékenység, ami potenciálisan súlyos egészségügyi kockázatot jelent a gyanútlan vásárlók számára – hívta fel a figyelmet dr. Helik Ferenc, a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője. Az EUROPOL és az INTERPOL által koordinált OPSON műveletet 2011-ben szervezték meg először 10 európai ország részvételével. A silány minőségű, hamis élelmiszerek és italok felderítésére fókuszáló akció fontosságát és sikerességét mutatja, hogy lebonyolításában idén már 61 ország működött közre. Az nemzetközi akció eredményeit ismertető budapesti sajtótájékoztatón Czuczor Ákos pénzügyőr alezredes elmondta, hogy az akció sikerességéhez az EKÁER (Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer) is nagyban hozzájárult.

A hatóság szakemberei az idei akció során mintegy 104 ezer liter, valamint csaknem 25 tonnaélelmiszerbiztonsági szempontból kockázatos terméket vontak ki a forgalomból, amelyek között hamisított méz, lejárt almalé,édesség, alkoholos ital, valamint zöldség-gyümölcs termékek szerepeltek.A nemzetközi összesítésben nagy mennyiségben szereplő hamisított, illetve veszélyes élelmiszerek között megtalálható az olívaolaj,a különböző alkoholos italok, ásványvizek, de olyan luxuscikkek is, mint például a kaviár.

A NAV és a NÉBIH a magyar lakosság védelme érdekében a jövőben is minden rendelkezésére álló eszközzel küzdeni fog az élelmiszerhamisítás és a feketekereskedelem ellen.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink