Egyre öregebb az átlagos amerikai friss apa

Hírek
Apává bármikor válhat egy férfi, akár élete derekán vagy alkonyán is. Az amerikai friss apukák ma 3,5 évvel idősebbek, mint a hetvenes években. A kutatók egyelőre keresik a válaszokat arra a kérdésre, hogy vajon vannak-e ennek mélyreható társadalmi vagy egészségügyi következményei.

Mielőtt nagypapákat vizionálnánk az apukák helyére, tegyük tisztába, 31 éves a legfrissebb adatok szerint az átlagos amerikai apa. Fiatal ugyan, de már nem huszonéves. A felsőfokú végzettségű férfiakra jellemző, hogy később válnak szülővé, miként a nők esetében is ezt mutatják a statisztikák. – írja a New York Times.

Az adatokból az is kiderült, hogy megduplázódott azoknak a férfiaknak a száma, akik a negyvenes éveikben vállalnak gyereket. Míg ez 1972-ben csak az apák 4 százalékára volt jellemző, ma már 9 százalékuk negyven pluszos. Eddig a kutatások többnyire a nők helyzetét vizsgálták, de Michael Eisenberg a Stanford Egyetem vezető kutatója szerint fontos figyelni arra, hogy milyen következményei lehetnek a demográfiai eltolódásoknak.

Egyrészt azért, mert az idősebb korban szülővé váló apák gyerekei nagyobb eséllyel lehetnek értintettek autizmusban vagy skizofréniában. Másrészt a későn gyermeket vállalók már sok esetben meg is állnak az egyszem utódnál. Ám ahogy kockázatai, úgy előnyei is vannak, ha idősebb korban vállalnak gyereket a családok. Eisenberg azt mondja az „öregebb” – értsd 34- 44 éves – apáknak általában jobb munkájuk van, biztosabb anyagi körülmények között élnek, és jobban kiveszik a részüket a gyermekeik neveléséből.

A pszichológusok szerint ez mind igaz, mint  az is, hogy érettebbek és kevésbé impulzívak ezek a férfiak, ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az életkor nem garantálja a jó szülői képességeket. Az viszont elmondható, hogy a gyerekeknek komoly előnye származhat ebben a helyzetben: jobban teljesítenek az iskolában, nagyobb az önbecsülések, és az érzelmeiket is jobban szabályozzák. Azt mondják a szakértők, a két lelkes szülő dupla gondoskodásnak számít.

1972-ben az újszülöttek apukái átlagosan 27 évesnél fiatalabb voltak az USA-ban. 2015-re ez az átlagéletkor 31 évre emelkedett. Korábban jellemzően az ázsiaiaii férfak voltak a korosabb apák, a fekete, spanyol és az őslakos indián apák a fiatalabbak. Ez most is így van, de ma már minden etnikum esetén megfigyelhető az eltolódás. Az 50 évesnél idősebb apák száma relatíve alacsony ugyan, de szintén emelkedést mutat.

Mivel a férfiak hosszabb ideig termékenyebbek, mint a nők, így nincsen egyértelműen meghatározva, ki számít idős apának. Persze azzal a férfiaknak is számolniuk kell, hogy a termékenység a kor előrehaladtával romolhat,  ahogy a spermiumok minősége is. Ráadásul az idősebb apaság előhozhat kromoszomális rendellenességeket, az autizmus, a gyermekgyógyászati ​​rákok és skizofrénia kockázata is nagyobb lehet. A tudósok persze nem ijesztgetni akarnak, azt is hozzáteszik, hogy ezeknek a betegségeknek a kockázata szerencsére rendkívül alacsony.

A tendencia nem kizárólag az Egyesült Államokra jellemző, Németországban az apák medián életkora az 1990-es években 33,1-re emelkedett 31,3-ról. Angliában már 2003-ban a szülések közel felénél 35 évesnél idősebb apuka izgult. Ez 25 százalékos növekedés a tíz évvel korábbi adatokhoz képest. A japán apák életkora is markánsan emelkedett, míg 1972-ben 30,7 évesen vállaltak gyereket a férfiak, 2015-ben már 36,3 évesen. A számok azt mutatják, hogy egyre később vállalnak gyereket a szülők,  – a nyugati társadalmak hervasztó demográfiai mutatóit látva  – minden megszületett gyermeknek örülni kell. A tudomány meg lassan megadja a pontos válaszokat, milyen társadalmi és egészségügyi következményekkel jár mindez.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink