Egyre nő a feszültség a Vatikánban a szexuális bántalmazások miatt

Hírek
Ferenc pápa globális püspöki konferenciát hívott össze a szexuális bántalmazások kérdésében - így próbálja meg vissszavenni a kezdeményezést a mostanában egyre nagyobb feszültségeket okozó kérdésben.  

Soha ekkora nagyságrengű gyűlést pápa még nem kezdeményezett ebben a kérdésben. A konferenciát februárra időzítették, s az tette szükségessé, hogy az utóbbi időszakban sorra bukkantak elő az egyházi vezetők szexuális bántalmazásaival kapcsolatos vádak. Ferenc pápa hónapok óta védezekő álláspontra kényszerült a kérdésben. Különösen augusztus vége óta, amikor egy volt vatikáni nagykövet azt állította róla, hogy eltussolta a  kérdésben hozzá beérkező jelentéseket – írja a The Wall Street Journal.

Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor Donald Wuerl, Washington érseke, a katolikus egyház egyik legbefolyásosabb tagja a napokban felajánlotta lemondását. Wuerlt azzal vádolták, hogy rosszul kezeli a papság zaklatásáról szóló jelentéseket.

A német sajtó a múlt héten számolt be arról, hogy a német katolikus püspöki konferencia egy elemzése szerint a II. világháború óta legalább 3677 szexuális zaklatási-bántalmazási eset fordult elő, a német katolikus papok 4,4 százaléka lehetett érintett ilyen esetekben. Az amerikai püspöki konferencia egy hasonló, 2004-es jelentése szerint az Egyesült Államokban a papság 4 százaléka érintett ilyen ügyekben.

A Vatikánban egy hónap múlva kezdődik egy másik konferencia, amelynek az ifjúság a témája. Ezen szintén püspökök százai vesznek – vennének részt, ugyanis Charles Chaput, Philadelphia bíborosa felszólította a pápát, hogy a zaklatási botrányok miatt töröljék az eseményt. A katolikus egyházfőt Carlo Maria Viganò bíboros, az Egyesült Államok korábbi vatikáni nagykövete szólította fel lemondásra, mondván rehabilitálta az egykori püspököt, Theodore McCarrickot. Viganò szerint XVI. Benedek pápa egy magánbeszélgetésen utasította rendre McCarrickkot annak szeminaristákkal kapcsolatos szexuális ügyei miatt.

Júliusban McCarrick lemondott püspöki címéről – most bíboros -, az elmúlt száz évben történetében ő volt az első pap, aki ilyet cselekedett. Egy egyházi vizsgálat ugyanis bizonyítottnak találta azt a vádat, hogy az 1970-es években szexuálisan bántalmazott egy tinédzsert. McCarrick most egyházi bírósági eljárásra vár, amely – ha elítélik – véget vethet papi pályafutásának.

A zaklatási botrányok kirobbanása kapcsán Donald Wuerl, Washington érseke a lemondását fontolgatja – írja a The Washington Post.

Wuerl nemrégiben már járt a Vatikánban annak kapcsán, hogy egy bírósági jelentés szerint Pennsylvania államban az elmúlt 70 évben több mint 300 pap volt érintett szexuális zaklatásokban. Ennek kapcsán sokan követelik távozását, mondván rosszul vezette a rá bízott papságot. Wuerl 18 évig volt Pittsburgh püspüke, 2006-ban vette át a washingtoni érsekséget. Egy érseket csak a pápa menthet fel, magától nem távozhat.

 

Borítófotó: A kétnapos látogatáson Írországban tartózkodó Ferenc pápa a dublini Szent Mária-székesegyházban (MTI/AP/Gregorio Borgia)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink