Egyre népszerűbb a diákmunka a fiatalok körében

Hírek Figyelő
Egyre több diák szeretne munkát vállalni, a Meló-Diák iskolaszövetkezet becslése szerint a diákmunkások száma az idén megközelítheti a 100 ezer főt. A fiatalok foglalkoztatását a kormány mintegy 3,5 milliárd forintos kerettel elindított programmal segíti. A Nyári diákmunka programban ebben az évben mintegy 26-27 ezer diák részvételére számítanak.

Mintegy 26-27 ezer diák részvételére számít idén a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a Nyári diákmunka programban, amelyre 3,5 milliárd forint bértámogatást biztosított a kormány. Erről Czomba Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára beszélt az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár rámutatott: a diákmunkára is érvényesek a Munka törvénykönyvének előírásai; nyolcórás munkavégzésnél a minimálbér bruttó 232 000 forint, középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munkánál legalább 296 400 forint. Mivel a 25 év alatti foglalkoztatottak szja-mentességet élveznek, így a bruttó bér megegyezik a nettó bérrel.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! adásában arról is beszélt, hogy a támogatásokat önkormányzatok, és a mezőgazdaságban, turizmusban vagy vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. Önkormányzatoknak az állami támogatás a bérjárulék 100 százalékát fedezi legfeljebb hatórás foglalkoztatásnál, a versenyszférában pedig 8 órás munkavégzésnél a cégek a bérjárulékok 75 százalékát kapják kézhez.

Czomba Sándor jelezte: a diákmunkára speciális szabályok érvényesek. Így például a fiatalok nem végezhetnek éjszakai munkát (este 10 órától), rendkívüli munkaidő sem rendelhető el, napi munkaidejük legfeljebb 8 óra lehet, 16 évesnél fiatalabb munkavállaló esetében 6 óra, és a munkáltatónak biztosítani kell a 12 órás pihenőidőt. Továbbá legfeljebb 1 heti munkaidőkeret alkalmazható.

A Meló-Diák becslése szerint idén országosan közel 100 ezer diák vállal munkát. Bár a diákmunka „szezonális jellege” évről-évre csökken, a nyári időszakban átlagosan még mindig 40–45 százalékkal emelkedik a foglalkoztatott fiatalok száma.

Kott Zoltán az iskolaszövetkezet elnök-vezérigazgatója közölte: a diákmunka iránti keresletet idén a rendkívül magas infláció is erősíti, egyre többen vannak, akik alapvető szükségleteik fedezése érdekében kénytelenek munkát vállalni.

A kínálat tartja a lépést a megnövekedett kereslettel: bár a kereskedelemben a korábbi évekhez viszonyítva kevesebb a diákmunka-lehetőség, a vendéglátásban, a strandokon, a fesztiválokon és – döntően a szabadságolások kiváltására – az üzemekben is sok diákot várnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Délmagyarország/Török János)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink