Egyre ellenségesebben tekintenek Kínára az amerikaiak

Hírek vg.hu
Az idősek és a republikánusok véleménye a legrosszabb Kínáról.

Az amerikaiak véleménye egyre negatívabb Kínáról, mind többen gondolják úgy, hogy Peking az Egyesült Államok ellensége – derült ki a Pew Research Center friss felméréséből

Ma már a megkérdezettek 42 százaléka tekinti ellenségnek Kínát – ez a legmagasabb arány azóta, hogy a washingtoni központú kutatóintézet felteszi ezt a kérdést. Két éve csak 25 százalék gondolta így. Tavaly pedig már az ukrajnai háború ellenére is nagyobb fenyegetést láttak Kínában, mint Oroszországban.

Kína népszerűtlensége töretlen az amerikaiak körében, egymást követő ötödik éve látja kedvezőtlen színben az ázsiai országot öt amerikaiból négy, 43 százalékuk véleménye pedig kimondottan rossz– ismertette a felmérés eredményét a CNBC.

A válaszadók fele tartja Kínát az Egyesült Államok versenytársának, és csak 6 százalékuk partnernek.

Feszült a viszony a két ország között

A viszony már régóta feszült a két ország között, és a helyzet csak romlik az amerikai elnökválasztás felé közeledve. Joe Biden elnök és republikánus kihívója, Donald Trump is még keményebb fellépést, nagyobb vámokat ígér Pekinggel szemben, miközben egyébként is fokozzák a kereskedelmi korlátozásokat, szankciókat vezetnek be kínai vállalatokkal szemben, és be akarják tiltani a TikTokot, ha a ByteDance nem adja el annak amerikai üzletágát egy amerikai vállalatnak.

A politikai ezek szerint Kína esetében megegyezik a köz véleményével. A megkérdezettek fele szerint Kína hatalmának és befolyásának megzabolázása kell hogy legyen az amerikai külpolitika első számú feladata.

Minden rosszért Kína a felelős

Az amerikaik igen kritikusak az amerikai gazdaságra gyakorolt kínai hatást illetően is, amelyet többnyire jelentősnek és negatívnak tartanak. Azok, akik szerint rossz a jelenlegi amerikai gazdasági helyzete, ezért elsősorban Kínát tartják felelősnek, és kedvezőtlen a véleményük róla.

A válaszadók 71 százaléka ráadásul úgy véli, hogy Kína globális befolyása nőtt az elmúlt években, és 61 százalékuk aggódik Peking regionális területi vitái miatt.

Pártszimpátiától is függ a Kína-gyűlölet

Az amerikaiak véleménye Kínáról nagyban függ a koruktól és a pártállásuktól. A republikánus vagy feléjük hajló szavazók körében kétszeres a demokratákhoz képest a Kínát kedvezőtlen színben látók és ellenségnek tekintők aránya.

Az idősebbek szintén inkább Kína-ellenesek, a 18 és 29 év közöttiek körében azonban 28 százaléknak jó a véleménye az országról – ez a legmagasabb arány az összes csoport közül.

Több szakértő attól tart, hogy a kínai–amerikai kapcsolatok romlása „hidegháborúval” fenyeget, és mindkét fél tett is erőfeszítéseket a feszültségek lehűtésére. Antony Blinken külügyminiszter és Janet Yellen pénzügyminiszter is Pekingbe látogatott a közelmúltban, hogy erősítse a párbeszédet és az együttműködést – és mindketten élesen bírálták vendéglátójukat.

„A kétoldalú kapcsolat kezd kissé stabilabbá válni, bár alapvetően továbbra is a verseny és az együttműködés közötti küzdelem marad” – értékelte a hírtelevíziónak Graham T. Allison, a Harvard Egyetem politikaprofesszora, korábbi védelmiminiszter-helyettes.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink