Egyre dühösebbek a gazdák Európa-szerte

Hírek vg.hu
A Lengyelországban kezdődött gazdatüntetések már lassan az Európai Unió minden országába elérnek, most már Spanyolországban is utcára vonultak a gazdák a kedvezőbb körülmények kiharcolása érdekében – adta hírül a Világgazdaság.

Spanyolországban is felütötte fejét a gazdák tiltakozása, ugyanis kedden már több főbb autópálya közlekedését blokkolták a tüntetők, ezzel csatlakozva más európai gazdákhoz, akik a magas költségek, a bürokrácia és az EU-n kívüli országok versenye ellen tiltakoznak. Különböző árnyalatokkal, de az egész Európai Unióban ugyanazokkal a problémákkal küzdünk – mondta Donaciano Dujo, az ASAJA, Spanyolország egyik legnagyobb gazdálkodó egyesületének alelnöke.

Az ASAJA és más egyesületek csütörtöktől kezdődően tiltakozásra szólították fel a gazdákat, de már kedden sokan vonultak ki az utakra traktorjaikkal, ezzel korlátozva a forgalmat Sevillától és Granadától egészen a francia határ közelében lévő Gironáig – számol be róla a Reuters.

A vidéknek elege van – mondta Dujo. Gironában gyülekező traktorokat lehetett látni a tüntetések napja előtt, a gazdák pedig plakátokat vittek magukkal, amelyeken az állt, hogy „gazdák nélkül nincs élelem”. A francia, belga, olasz és portugál kollégákhoz hasonlóan a spanyol gazdák is panaszkodnak az európai bürokrácia növekvő súlyára, az alacsony termékárakra és a növekvő költségekre.

Az MCC Klímapolitikai Intézet szerint a gazdák elégedetlenségének okai egyes országokban szerteágazók, ami viszont közös, hogy az európai politika gyakran a gazdák feje fölött hoz döntést, ami megnehezíti, sőt, a tüntetők szerint gyakran ellehetetleníti a mezőgazdaságból élők nyereséges működését. A tüntetések még tavaly tavasszal Lengyelországban kezdődtek az olcsó ukrán gabonadömping miatt, amelynek minősége messze elmaradt az európai szabványtól. Az alacsony ára miatt a tovább értékesítésre szánt gabona gyakran nem hagyta el az EU területét, ezzel nehéz helyzetbe hozta a gazdálkodókat.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: CESAR MANSO / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink