Egymillió jogviszonyt vizsgál felül az adóhivatal

Hírek magyarnemzet.hu
A közéleti jelentőségű ügyek mellett Vágujhelyi Ferencet megkérdeztük a NAV fejlesztéseiről is. Ezek közül az államtitkár kiemelte, hogy új eljárást vezethetnek be a fiktív számlázás ellen, és beszélt még arról, hogy a pénztárgépek és a számlázóprogramok után a cégek bérszámfejtő rendszereit is beköthetik az adóhivatalhoz. Kitért arra is, hogy a NAV jelenleg egymillió lezáratlan munka- és más jogviszonyt vizsgál felül.

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke.

  • A Karácsony-féle 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtéséről: Konkrétumoktól függetlenül, ha egy bank feljelenti saját ügyfelét, azt a NAV nem söpörheti le az asztalról azért, nehogy politikai alapú döntést hozzon. Éppen ez lenne a politikai alapú döntés.
  • A számlagyárakról: A hatóság a mesterséges intelligencia segítségével viselkedéselemzést végez, számlázási gyakorlatot rajzol fel.
  • Az eÁFA rendszeréről: A szisztéma egyelőre önkéntes, és nincs is céldátum arra nézvést, mikortól kell mindenkinek ezt alkalmaznia.
  • Egy eljárási újításról: Bevezetnék a számlák visszamutatásának lehetőségét, a cégek gyorsan javíthatnák hibájukat.
  • A munkaügyekről: Az adóhivatalban már dolgoznak egy informatikai megoldáson, amely megszüntetné a bevallásokat. A vállalkozások bérszámfejtő rendszereit is bekötnék a NAV-hoz.
  • Az úgynevezett hibásan nyitva maradt jogviszonyokról: Meghaladja az egymilliót azoknak az eseteknek a száma, amikor egy, az állásától megvált munkavállalót nem jelentettek ki. Ezeket a jogviszonyokat a NAV most vizsgálja, lezárja.

– Gyakorta szerepel manapság a hírekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): a hatóság nyomozói vizsgálják a Karácsony Gergely korábbi miniszterelnöki ambícióit anyagi és más módon támogató 99 Mozgalom adománygyűjtését és azt, hogy a gyanú szerint az Amnesty International hazai igazgatójának testvére sok száz milliós számlagyárat működtetett. Kiemelten kezelik ezeket az ügyeket?

– Konkrét eljárások részleteiről nem nyilatkozhatok. Annyit közölhetek, hogy szakembereink minden ügyet ugyanúgy kezelnek.

– Pedig van olyan baloldali közéleti szereplő, aki nem tartja véletlennek, hogy a NAV nyomoz, sőt egyenesen politikai érdeket sejtet a háttérben.

– Ha innen közelítjük meg, úgy már van mit mondanom. A NAV nem politizál, a politika tabutéma a szervezetben. Teljesen kizárt, hogy azok a főtisztek, akik egész életükben ezen a pályán dolgoztak, most pillanatnyi érdeket szolgáló aktuálpolitikai utasítás alapján razziázzanak valakinél.

– Kívülről ugyanakkor máshogy is kinézhet a dolog: akadhatnak olyanok, akik a 99 Mozgalom botrányából csupán annyit érzékelnek, hogy a kormány egyik szervezete a kormány egyik politikai riválisát vizsgálja

– Ha folytatjuk ezt a gondolatmenetet, akkor oda lyukadunk ki, hogy a NAV bátran nyomozzon azokban az ügyekben, amikor kábítószer-kereskedelemmel vagy prostitúcióval szerzett pénzt próbálnak tisztára mosni, de akkor nem, amikor politikához közel álló szervezetnél merül fel ilyen gyanú. Ez nonszensz.

– Lényeges körülmény, ha egy szervezetet a saját számlavezető bankja jelenti fel? Karácsonyéknál sajtóhírek szerint éppen ez történt, az OTP fordult a hatósághoz.

– A konkrétumoktól függetlenül azt mondhatom, ha egy bank feljelenti saját ügyfelét, azt a NAV nem söpörheti le az asztalról azért, nehogy politikai alapú döntést hozzon. Éppen ez lenne a politikai alapú döntés. Az adóhivatal a közteherviselési szabályok betartatásáért felelős szervezet, s legyen bárkinek bármilyen érzékelése, a törvény rendelkezései nem válogatnak az adóalanyok között aszerint, hogy adott pillanatban ki kormánypárti és ki ellenzéki.

– A másik nagy sajtóvisszhangot kiváltó ügyben – az eddig a médiában megjelent információk szerint – a praxisától eltiltott ügyvédet, Vig Mórt gyanúsítják több száz milliós számlagyár üzemeltetésével. Könnyű manapság számlagyárat működtetni?

– A válaszom az adott ügytől függetlenül egyértelmű: nem. Különösen a korábbi időkhöz képest. Ma már talán kevesen emlékeznek a 90-es évek elejére, az akkori áfarendszerre. Abban az időben megyei bontásban dolgozták fel kézzel a papíron beérkezett bevallásokat. Előfordult, nem is egyszer, hogy az adóhatóság a végére sem ért a papírmunkának addig a napig, amikor az államnak ki kellett fizetnie a visszaigényelt áfát. Akkor össznépi sport volt a számlagyártás. A kétezres évek elején országos rendszerre váltott az adóhivatal, nemsokára elektronizálták a folyamatot, ami megnehezítette a csalásokat. De messze nem iktatta ki azokat. Manapság ehhez képest elektronikus úton egy helyre futnak össze a valós idejű online számlaadatok, az uniós kereskedelem információi és a vámadatok, vagyis az EU-n kívüli területeket érintő ügyletek számai is. Ezekből az információkból a NAV viselkedéselemzést végez, számlázási gyakorlatot rajzol fel, mégpedig az úgynevezett gépi mélytanulás, vagyis lényegében a mesterséges intelligencia segítségével.

– Szóval a gép keresi az adócsalókat.

– Nem kizárólag, a gép mindenre nem képes. Ha számlagyárról beszélünk, két típust különböztethetünk meg. Ha valamely vállalkozás csak ezzel foglalkozik, az online számla rendszerén hamar fennakad: a levonásba helyezett tételeknél ugyanis megkeressük, hogy az áfát befizették-e. Ezek az esetek akár pár hónapon belül kibukhatnak. Más a helyzet akkor, ha egy cég ténylegesen működik, ügymenete valós, de egyfajta mellékesként fiktív számlákat is kiállít. A mesterséges intelligencia szerepe itt értékelődik fel. Rendszerünk ugyanis folyamatosan keres.

– De mit keres?

– Eltérést. Sokszor nincs is konkrét cél vagy kétséget ébresztő körülmény. De a rendszer eltérést tapasztal, jelzi, hogy az adott cég működése, jellemzői valamilyen szempontból különböznek a nagy átlagtól. S ekkor lépnek színre az ellenőrök. Hozzáteszem: mivel az e-áfa elindulásával alapvetően változik meg a vállalkozások és a NAV kapcsolata, új helyzetbe, szerepbe kerülnek revizoraink is.

– Január elején indult el a NAV egyik legújabb fejlesztése: ezentúl az adóhivatal áfabevallást készít minden vállalkozásnak. Nagyon leegyszerűsítve ez volna az e-áfa. Hogyan változtat az új szisztéma a folyamatokon?

– Elöljáróban ki kell emelnem, hogy az e-áfa a jelenlegi formájában nem kötelező, ahhoz önként lehet csatlakozni. Nincs is céldátum arra nézvést, mikortól kell mindenkinek ezt alkalmaznia. Most, ha úgy tetszik, a teszt időszaka zajlik, tehát az adózók és mi is próbálgatjuk a rendszert, amely egyébként hatalmas újítás. Számlák milliárdjainak adatait futtatjuk itt össze, idekerülnek az online számlázás és az online kasszák információi mellett az uniós és a vámadatok, valamint a fordított áfás tételek. Mindezt egy képernyőre gyűjtjük össze, tesszük ki, amit az adózók megnézhetnek webes felületen, de kommunikálhatnak a NAV-val a számviteli rendszereiken keresztül is. S nemcsak megnézhetik, adott pontokon módosíthatnak is, ahogy most még készíthetnek bevallást hagyományos módon is. A döntés tehát az övék.

A teljes interjú itt olvasható.

Címlapfotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetnek

További híreink