Egymillió fővel növelik a népi milícia létszámát Venezuelában

Hírek
Nicolas Maduro venezuelai elnök helyi idő szerint szombaton bejelentette, hogy csaknem egymillió fővel növeli a népi milícia létszámát az év végéig.  

A közvetlenül az államfő irányítása alatt álló milíciának jelenleg valamivel több mint kétmillió tagja van, Maduro ezt tervezi hárommillióra növelni. A félkatonai szervezetet Hugo Chávez néhai venezuelai elnök alapította 2008-ban a biztonsági erők kiegészítéseként.

Maduro arra buzdította a milícia tagjait, hogy vegyék ki részüket a mezőgazdasági termelésből. Az élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt több mint hárommillió venezuelai hagyta el hazáját az elmúlt években.

„Puskáitokkal vállaitokon legyetek készek megvédeni a szülőföldet, szántsatok barázdát és ültessetek, hogy a közösség, a nép élelemhez juthasson” – mondta a szocialista vezető a milícia tagjainak Caracasban.

A hadsereg egyelőre továbbra is hűségesen támogatja Madurót az ellenzéki többségű, hatalmától megfosztott parlament vezetőjével, Juan Guaidóval szemben, aki januárban Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát. Guaidó amnesztiát ígért a mellé álló katonáknak. A fiatal politikust – akit Maduro az Egyesült Államok bábjának tart – több tucat ország ismerte el.

(Borítófotó: Venezuelai emberek várakoznak a venezuelai rendőrök által lezárt Simón Bolívar hídnál a határ kolumbiai oldalán lévő Cúcutában 2019. február 23-án. Nicolás Maduro venezuelai elnök előző nap rendelte el a Kolumbiával közös határ egyes átkelőinek lezárását, hogy megakadályozza az Egyesült Államokból érkező segélyszállítmány bejuttatását az országba / Fotó: MTI/EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda)