Az Európai Beruházási Alap és az Unicredit 1 milliárd eurós hitelmegállapodása

Hírek Tóth Balázs
Az Európai Beruházási Alap (EIF) két, megközelítőleg összesen 370 millió euró értékű garanciát nyújt az UniCredit csoportnak, amely lehetővé teszi Közép- és Kelet-Európa országaiban a kis- és középvállalkozásoknak, hogy beruházásaikhoz mintegy egymilliárd euró értékű finanszírozáshoz jussanak – közölte az UniCredit Bank a Figyelő.hu-val.

Az EIF–UniCredit megállapodás célja a fenntarthatóság, az innováció, a digitalizáció, a kultúra, a kreativitás, az oktatás és a szociális beruházások finanszírozásának ösztönzése. Az InvestEU Alap keretében biztosított EIF-garancia lehetővé teszi az UniCredit számára, hogy kedvező feltételekkel nyújtson hitelt 2500 kis- és középvállalkozásnak Európa-szerte, és ezáltal mintegy egymilliárd eurónyi beruházást mobilizáljon a gazdaságban.

Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója az együttműködésről elmondta: a fenntartható finanszírozás biztosítása a társadalmi hasznosságú beruházások és az innováció ösztönzése érdekében kritikus szempontja annak a vállalásnak, hogy minden lehetséges módon javítsuk a csoport ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) modelljének társadalmi vetületét. Az elmúlt tíz évben az EIB csoporttal folytatott együttműködésünk több mint 12 000 közép- és kelet-európai kis- és középvállalkozás számára tette lehetővé a finanszírozáshoz való könnyebb hozzáférést. A régióban való szilárd jelenlétünknek és a helyi hálózatainknak köszönhető, hogy az EIF-fel és az EIB csoporttal stratégiai partnerségben mi kaptuk a régió legnagyobb InvestEU garanciáját. Ez lehetővé teszi az UniCredit számára, hogy még többet nyújtson ügyfeleinek, hiszen a bank folyamatosan arra törekszik, hogy teljesítse a közösségek fejlődését elősegítő célját. Az UniCredit Bank Hungary Zrt. az Európai Unió InvestEU Alapja támogatásával, a megállapodás alapján két új garanciatermék keretében ösztönzi a Magyarországon működő kis-és középvállalkozások, valamint kis méretű közepes tőkeerejű vállalatok (Small-Mid Caps) beruházásainak finanszírozását. Az Innovációs és Digitalizációs Garancia a 2022-ben zárult EIF InnovFin garancia utódjaként főként a technológiai fejlesztéseket célzó projektek finanszírozási hátterének megteremtésében, míg a most bevezetett Fenntarthatósági Garancia az EIF feltételeinek megfelelő pozitív környezeti hatással bíró beruházások esetében nyújt támogatást.

A fenntarthatósági, valamint a modernizációs szempontok érvényesülése a fejlesztési és finanszírozási döntések során hozzájárul az UniCredit Bank Hungary kkv-ügyfélkörének hosszú távú stabilitásához és eredményességéhez, valamint kiválóan illeszkedik a bank ESG-célkitűzéseinek megvalósításához”emelte ki Laurinyecz Anita, az UniCredit Bank Agrárfinanszírozás, Európai Uniós Kompetencia Központ és Közszféra Finanszírozás igazgatója. Az European Investment Fund (EIF) az EIB csoporthoz tartozó pénzügyi intézmény. Fő feladata az európai mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása a finanszírozáshoz és kockázati tőkéhez való hozzáférésük elősegítése révén. Az InvestEU program a fenntartható helyreállítást támogató jelentős magán- és közpénzek mozgósításával döntő fontosságú hosszú távú finanszírozást biztosít az Európai Unió számára. Az InvestEU program egyesíti az európai uniós beruházások támogatására rendelkezésre álló uniós pénzügyi eszközöket, egyszerűbbé, hatékonyabbá és rugalmasabbá téve az európai beruházási projektek finanszírozását.

Borítókép: illusztráció/ Valeriy Kachaev/ Dreamstime. com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink