Egymilliárd euró a dinár védelmére

Hírek Moszkovits János

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) január óta csaknem egymilliárd eurót költött el a dinár árfolyamának a védelmére, írja a belgrádi Danas napilapra hivatkozva a magyarszo.rs újvidéki portál.

Az NBS februárban 605 millió, az év eleje óta pedig 945 millió eurót adott el a bankközi devizapiacon, hogy csillapítsa az árfolyam-ingadozást. Ha ehhez hozzávesszük azt a 455 millió eurót, amit a múlt év utolsó három hónapjában adott el, akkor kiderül, hogy a szerb devizatartalékok öt hónap alatt csak ebből eredően 1,4 milliárd euróval csökkentek – írja az idézett portál. Megjegyzi azonban, hogy a tartalék továbbra is jelentős, hiszen február végén bruttó 15,56 milliárd euró volt, s ha ebből levonjuk a hitelintézeteknek a jegybanki betétszámlán lévő kötelezően tartalékolt összegeket, akkor is kis híján 13 milliárd euró marad.

Az utóbbi hetekben más európai országok valutái is nagy megpróbáltatásoknak voltak kitéve. A forint március 7-én gyengült történelmi szintre az euróval és a dollárral szemben, a múlt héten a lengyel valuta egy pillanatban annyira gyenge volt, hogy 5 złotyt kellett fizetni egy euróért, ami a február 23-ai szinthez képest 10,5 százalékos zuhanást jelentett. A cseh korona pedig 5,5 százalékot veszített értékéből az ukrajnai háború előestéjén jegyzett szinthez viszonyítva. Mindhárom ország jegybankja az irányadó kamat növelésével reagált, s ebben Varsó járt az élen, kilenc nappal ezelőtt ugyanis 75 bázisponttal 3,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A belgrádi NBS 1 százalékon tartotta az alapkamatot.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink