Egymást kaszabolják a szocialisták

Hírek
Teljesen megfejthetetlen, hogy milyen stratégia alapján politizál az MSZP. 

Azt tudjuk, hogy Molnár Zsolt (és csapata) régóta nem szívleli Botka Lászlót (és csapatát). Botka most egyszerűen leárulózta Molnárt, az elnökség tagját. De már tavaly, az MSZP tisztújításán nyilvánvalóvá váltak az ellentétek. Akkor ugyanis Molnár Zsolt hathatós segítségével Molnár Gyula lett a párt elnöke és Hiller István a választmány első embere. A mostani MSZP-vezetők pedig épp a Botka-csapatot gyűrték le, akiket akkor még nem így, hanem Tóbiás-csapatnak hívtak.

Molnárék kiütötték Tóbiás kezéből az elnökséget, Botka kezéből pedig a választmányi elnöki posztot. És emlékezzünk: a Molnár Gyula-Hiller István-Molnár Zsolt trió a szocialisták totális megújítását ígérték (újra).

A vereség annyira nem tetszett Botkának, hogy egy interjúban, amelyben a miniszterelnök-jelöltségről faggatták, ezt bírta mondani: „Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt?”

Aztán mégis valóra vált a szocialistákra jellemző teljes abszurditás, hiszen a párt “megújuló” vezetése idén év elején Botkát bízta meg a miniszterelnök-jelöltséggel. A pártelnök nem bízott saját magában, nem érzett elegendő erőt ahhoz, hogy elvállalja a miniszterelnök-jelöltséget. Magyarul alibizésre játszott. Ez be is jött, a XI. kerületi egykori “sztárpolgármester” ilyen valójában: szürke és jelentéktelennek tűnő politikus. Bebizonyította, hogy híján van mindenféle politikai stratégiának és innovációnak, a tehetetlensége arra vezette, hogy fél évvel legyőzése után azt a politikust vértezze fel a pártelnöknél is nagyobb hatalommal, akinek politikája ellen korábban felvette a harcot. Ennél nagyobb őrültséget nehéz lett volna a saját szempontjából elkövetni. A legviccesebb az, hogy mindezt a televíziókban a legnagyobb  mosolygások közepette kommentálta Molnár Gyula.

Aztán Botka – megtagadva egész korábbi politikai múltját – felvette a harcot Gyurcsány Ferenc ellen. De ez egyet jelentett azzal is, hogy Molnár Gyula és csapatának a baloldallal kiegyező politikájával is szembement.

Molnár Zsolték pedig elkezdtek hüledezni, kapkodni a levegőt, hogy mi is történik itt, mikről beszél Botka, mi a stratégiája. Egyértelmű, hogy szakítani akart az MSZP múltjával, csakhogy erre akkor sem volt lehetősége – igaz, akkor még késztetése sem -, amikor a választmányt vezette.

A küzdelem és a feszültség tehát be volt kódolva a rendszerbe, az elégedetlenség pedig egyre nőtt Botkával szemben, amikor kiderült, nemhogy egymillió új szavazót, hanem egyet sem hozott az MSZP-nek.

Ehelyett leigazolta a nagyon utált, egykori SZDSZ-hez kötődő embereit. Ezzel a húzásával újabb elégedetlenségeket szült. Gyurcsány helyett pedig a megmozdíthatatlan LMP-vel akar megegyezni, meg a mérhetetlen Karácsony Gergelyékkel. És nyílt frontot nyitott a párton belül is.

Őszre kiderül, hogy melyik vonal erősebb a pártban. Ha akkor érdekel még valakit, hogy mi is történik az MSZP-ben.

Borítókép: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetnek

További híreink