Egymást érik a vidéki fejlesztések

Hírek
Jövőre elindul a balatoni kerékpár körút átfogó fejlesztése, Szegeden pedig a helyi egyházmegyének hála javában zajlik az Ifjúsági Centrum építése -  a héten történt bejelentésekből válogattunk.  

Tájrehabilitáció a Hortobágyon

Csaknem ötezer hektáron javul a Hortobágy vízháztartása a legnagyobb hazai környezetvédelmi Life-projekt, a legelőtavak élőhely-kezelése, illetve a vízilétesítmények tájrehabilitációja eredményeként – közölte az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára.

Rácz András, az egyik csatorna kialakítási munkálatainak megkezdése alkalmából tartott tájékoztatón elmondta: a hortobágyi projekt több mint 10 millió eurós költségvetésének kétharmadát közvetlenül az Európai Bizottság biztosítja, a többit a magyar kormány önrészként adja a beruházáshoz.

Logisztikai fejlesztés Nagymányokon

Csaknem félmilliárd forintos ráfordítással logisztikai központot alakítanak ki az egykori brikettgyári kiszolgáló területen, és bővítik az ipari park infrastruktúráját Nagymányokon. A fejlesztésekhez a Tolna megyei város önkormányzata 410, illetve 80 millió forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból. Karl Béla független polgármester elmondta: az 1965-ig MÁV-állomásként, majd a helyi brikettgyár részeként használt, 7,6 hektáros területen felújítják a vasúti pályát és a közműveket, raktárakat építenek, valamint átrakó berendezéseket helyeznek el, létesítenek logisztikai és vámirodát is.

Épül a Szegedi Ifjúsági Centrum

A Szeged-Csanádi egyházmegye beruházásában megvalósuló létesítmény bokrétaünnepét pénteken tartották. A Market Zrt. kivitelezésében megvalósuló beruházás átlagosan kétszáz embernek ad munkát, többségük helyi vagy környékbeli. A szerkezetépítési munkák befejeztével hamarosan megkezdődhetnek a belső munkálatok és a homlokzat becsomagolása. A tető lemezelésével párhuzamosan zajlik a szigetelés, a lépcsőelemek elhelyezése, az útépítési munkák egy része, valamint az edzőpályák kivitelezése. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök korábban elmondta, az egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi feladatainak ellátásához kapta meg az egykori Napfény Kempinget, ehhez vásárolt önkormányzati és magántulajdonú területeket, ahol tavaly ősszel indult el a Szegedi Ifjúsági Centrum kivitelezése.

Kerékpáros fejlesztés a Balatonon

Jövőre elkezdődik a balatoni bicikli körút átfogó fejlesztése. A komplex projekt célja, hogy a több mint 200 kilométeres tókerülő úton a lehető legtöbb helyen három méter széles burkolat és jól követhető táblarendszer álljon a bringások rendelkezésére, illetve ezzel párhuzamosan javuljon a kerékpáros szolgáltatások minősége is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium álláspontja szerint minderre azért van szükség, mert a főszezonban annyira megnövekedett a biciklis forgalom, hogy sok helyen nem elég széles a kerékpárút, több szakaszon pedig már nem megfelelő a burkolat minősége vagy az autóforgalom nagysága.

Borítókép: illusztráció (MTI/Sóki Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink