Egyelőre nem rajonganak a hazai cégek a négynapos munkahétért

Hírek B. M. T.
A magyar munkaadók 38 százaléka lenne hajlandó kísérletet tenni a négynapos munkahét bevezetésére – közölte saját kutatása alapján a Jooble.

A magyar munkaadók 71 százaléka nem tartja valószínűnek a négynapos munkahét bevezetését Magyarországon – derül ki a Jooble álláshirdető oldal kérdőíves felméréséből. A megkérdezettek 38,3 százaléka kísérleti jelleggel kész meggondolni a négynapos munkahétre való átállást: itt a belső folyamatok átalakításáról van szó úgy, hogy a vállalat által biztosított termék vagy szolgáltatás változtatás nélkül elérhető legyen a felhasználó számára. A többség – a válaszadók 61,7 százaléka – ugyanakkor egyáltalán nem hajlandó kísérletezni az újítással.

A válaszadók 79,6 százaléka a négynapos munkahétre való átváltás lehetséges perspektívái között első helyen az alkalmazottaik több szabadidejét látja a személyes ügyeik intézésében. Azon kívül, a munkaadók megjegyezték, hogy ezzel segítik dolgozóik lojalitását a vállalathoz, gyorsabban megoldhatók a munkahelyi ügyek és növelhető az önfegyelem, csökkennek az irodai kiadások, például a villamos energiára és a papírra szánt költségek, kevesebb óraszámban optimalizálhatók az üzleti folyamatok. Figyelemre méltó, hogy a válaszadók 89,8 százaléka nem változtatna a fizetésen, ha csökkenne a munkaórák száma, bő egytizedük viszont ennek megfelelően szeretné csökkenteni a munkabért.

Azok a munkaadók, akik kísérleti jelleggel sem szeretnék bevezetni a négynapos munkahetet, azzal indokolták válaszukat, hogy a cégük tevékenysége nem felel meg ennek a munkavégzésnek, csökkenne a vállalat bevétele, lassulnának a különböző folyamatok, csökkenne az alkalmazottak munkája feletti ellenőrzés.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink