Egyedülálló film született régi fényképekből a főváros 150. születésnapjára

Hírek Sz. H.
Kerek évfordulót ünnepel a főváros: 150 éve egyesült Buda, Pest és Óbuda, azaz jött létre Budapest. A jeles születésnap alkalmából különleges technikával, több száz régi fényképből készült film kelti életre a főváros történelmét egy kis stúdió, az Animatiqua jóvoltából.

A negyedórás rövidfilmen több mint egy évig dolgoztak, és kiderül belőle például, hogy milyen is volt a régi Erzsébet híd, vagy hogyan és miért is tűnt el rengeteg ékköve a városnak, de számos titokról, érdekességről rántják még le a leplet.

A Budapest születése című film a főváros történelmét meséli el 1873-tól napjainkig. Készítését hatalmas kutatómunka előzte meg. A Fortepan fényképek mellett rengeteg képet és képeslapot vásárolt meg a stúdió, és számos épület tulajdonosát, vezetőségét keresték meg olyan fotók után kutatva, melyeket még sosem láthatott a közönség.

A film elkészültében az Animatiqua csapata mellett további elismert szakemberek vettek részt, többek között az Oscar-díjas Deák Kristóf filmrendező is hozzájárult ahhoz, hogy nívós, egyedi film készülhessen az évfordulóra.

– Közel nyolcvanezer képet átnézve válogattuk össze azt a 140-et, amely a filmben látható – meséli a kulisszatitkokat Kondacs András rendező. – A régi fotókat a különleges parallax technikát alkalmazva keltettük életre, azaz tettük mozgóvá, filmszerűvé. A célunk az volt, hogy alkotásunkkal mind a hazai, mind a nemzetközi közönség az évfordulóhoz méltó filmet csodálhasson meg, melyben a fókusz az épített örökségünk gondozásának fontossága.

A film elkészültében további elismert szakemberek vettek részt. A narráció szövegét Nyáry Krisztián írta. Ennek különlegessége, hogy egyes szám első személyben hangzik el Budapest nevében. A főváros hangja Hámori Gabriella színésznő.

A film az alábbi linken tekinthető meg: https://youtu.be/FnuDMr7QCDo

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink