Egyedül vagy? Majd segít neked a robot!

Hírek
Mesterséges intelligencia segíthet az online társkeresőknek abban, hogy még könnyebben, még hatékonyabban találjanak egymásra.  

Elég nehéz eldönteni, hogy egy tartósnak remélt párkapcsolathoz elégséges-e csupán a testi-, arcbéli hasonlóság (vélhetőleg nem), mindenesetre a napokban elindult egy érdekes vállalkozás annak érdekében, hogy az online társkeresők könnyebben, hatékonyabban találhassanak egymásra. Kár huhogni: az internetes társkeresés normális módja a magány feloldásának, régen túl vagyunk már a “csak a lúzerek regisztrálnak”-féle megállapításokon. Éppen annyi a sikersztori és a kudarc, mint a hagyományosnak nevezett, vagy a “teccő, kő kóla?” félmondatokkal indított akciók során.

De visszatérve az online társkereséshez: az Ultinous és a Randivonal.hu összefogott és speciális, elmondásuk szerint világviszonylatban is újdonságnak számító projektet indítottak el abban a reményben, hogy az internetes társkeresők a lehető legjobb élményben részesüljenek, a végső cél pedig nyilvánvalóan a lehető legtöbb párkapcsolat létrejöttének elősegítése.

A mesterséges intelligenciával és gépi tanulással foglalkozó magyar startup egy olyan algoritmust fejlesztett ki, ami képes szoftveres arcelismerésen túl azt is megmondani két fotóról, hogy az azokon látható két arc mennyire hasonlít egymásra. Nagy kérdés, hogy az ilyen fejlesztéseknek hol lehet megtalálni az üzleti relevanciáit. A startupnak több piacon futnak különböző projekjei, így szinte semmi meglepő nincsen abban, hogy a technológiában rejlő lehetőségeket kipróbálják egy online társkereső oldalon is.

"A Randivonal.hu ilyen szempontból tökéletes választás, hiszen társkeresők százezrei használják folyamatosan, a fejlesztésünkkel az ő igényeiket is jobban meg tudjuk célozni” – nyilatkozta Balogh György, a startup kutatási vezetője. „Ez a közös munkánknak csupán első lépése, gyakorlatilag egy pilot projekt, aminek a visszajelzéseiből építkezünk tovább. A Randivonal.hu mindig is élen járt idehaza az online társkeresés innovációjában és úgy gondoljuk, ez lehet a következő olyan fejlesztés, ami ha alapjaiban talán nem is változtatja meg, de mindenképpen új aspektussal bővíti a társkeresés egyre szélesebb tárházát” – tette hozzá Móczár Rudolf, a Randivonal.hu társkereső oldalt is üzemeltető Dating Central Europe Zrt. marketingigazgatója.

A közös fejlesztést követően elkészült a www.randivonal.hu/lookalike oldal, aminek a működése rendkívül egyszerű, mégis sokat segíthet azoknak, akik éppen párt keresnek. Elegendő egy fotót feltölteni ahhoz, hogy a háttérben futó mesterséges intelligencia algoritmusa az oldalon megkeresse azokat a társkeresőket, akik a legjobban hasonlítanak a feltöltött fotón szereplő arcra (aki lehet akár Scarlett Johansson vagy Ryan Gosling is). Ráadásul a teljes adatbázist mindössze fél másodperc alatt kutatja át, ami egészen bámulatos teljesítmény.

Szóval idáig dolgozik a gép, ami tényleg elég egyszerűnek tűnik. A következő lépések viszont nem csupán látszatra, hanem a valóságban is igen bonyultak lehetnek.

Borítókép: illusztráció, Jelenet Scarlett Johanssonnal A sziget című filmből

Ezek is érdekelhetnek

További híreink