Egyedi terhek csökkentették az OTP nyereségét

Hírek Tóth Balázs
Az OTP-re Magyarországon aránytalanul nagy teher nehezedik, ez rontotta az idei első kilenchavi teljesítményt – mondta Bencsik László, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese a bank csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az OTP-csoport a várakozásokat bőven felülmúló profitszámokat ért el. A szerda éjfélkor publikált harmadik negyedéves csoportszintű adózott eredmény történelmi rekord, 189,2 milliárd forint lett, 57 százalékkal magasabb, mint 2021 azonos időszakában. A közel 190 milliárdos profitszám azt a 172 milliárdos rekordértéket is meghaladta, amely még az OTP Garancia eladásakor keletkezett. Az idei harmadik negyedév számai alapvetően jó teljesítményt jeleznek, de 2022 egésze már nem ennyire jó képet mutat – mondta Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese.

A csoport első kilenc havi konszolidált adózás utáni eredménye 31 százalékkal csökkent 2021 hasonló időszakához képest, egyrészt az orosz–ukrán háború, másrészt a magyarországi extra terhek miatt, az utóbbiak negatív hatása nagyobb mértékű volt. A negyedik negyedév is rosszul sikerül majd, ez a harmadik negyedév egy „kis oázisnak” számít az év egészében – mutatott rá Bencsik László. A negatív tényezők közül a legnagyobb az extraprofitadó (a banki különadóval együtt ez a tétel 85,2 milliárd forintot jelez), bár a magyarországi tevékenységen nincs extraprofit, sőt, veszteséges lett a hazai alaptevékenység, az év első kilenc hónapjában 32 milliárd forintos veszteséget könyveltek el. Ilyen egyetlen egyszer fordult elő korábban, 2014-ben, amikor a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolást és forintosítást zárták le – emlékeztetett Bencsik László.

Kamatstop és extraprofitadó

Bankadó már 2010 óta van Magyarországon, ez a mérlegfőösszeg alapján osztja el a terheket a hitelintézetek között. Az új extraprofitadó nem ezt a vetítési alapot és nem is a profitot veszi figyelembe, így az OTP-t nagyobb mértékben érinti, mint a többi hitelintézetet.

A kamatstop a negyedik negyedévben várhatóan már 40 milliárd forintos terhet jelent a bank számára, miután a lakossági jelzáloghitelek mellett a kkv-hitelekre is kiterjesztették. A kamatstop év végéig történő meghosszabbítása már önmagában több mint 10 milliárd forintos veszteséget eredményezett az OTP-nél. Emellett évente nagyságrendileg 20 milliárd forintot fizet be az OTP a Országos Betétvédelmi Alapba (OBA), a Befektető-védelmi Alapba (Beva) és a pénzügyi felügyeletnek. Tranzakciós illeték címén mintegy 90 milliárd forintot utal át a bankcsoport a költségvetésbe. Mindezek miatt 2022 első kilenc hónapjában az OTP magyarországi alaptevékenysége 31,7 milliárd forintos veszteséget ért el. Az orosz-ukrán konfliktus miatt elkönyvelt értékvesztés 90,3 milliárd forintra rúg.

Külföldi leányok fontossága

A bank nagyon konzervatívan tartalékolt, lehetséges, hogy ennél kisebb lesz a végső veszteség. A külföldi jelenlét a mostani helyzetben sokat jelent a csoport számára.

Bencsik László jelezte: az OTP csoport külföldi teljesítménye idén nagyon kedvezően alakult, a külföldi leánypénzintézetek az idei első kilenc hónapban 179 milliárd forint korrigált adózott eredményt értek el. A kelet-közép-európai leánybankok ennél is magasabb, 182 milliárd forint korrigált adózott nyereséget produkáltak idén január-szeptemberben. A külföldi leánybankok közül a kelet-közép-európai csoporttagok kilenchavi profit-hozzájárulása mintegy harmadával javult, az oroszországi leánybank eredménye stabilan alakult, az ukrán OTP Bank teljesítménye pedig veszteségbe fordult. Az oroszországi leánybank adózás utáni nyeresége 24 milliárd forint volt az idei első kilenc hónapban, az ukrán leánybank első háromnegyed éves vesztesége 26 milliárd forintra rúgott. Az OTP tőkehelyzete kiváló – szögezte le Bencsik László. Mint mondta, továbbra is akvizíciót terveznek Üzbegisztánban, az ország igen gyorsan fejlődik, a tervezett célpont, az Ipotéka Bank is igen pozitíven fejlődik.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Kallus György/Világgazdaság)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink