Egyedi elemzésekkel indul az EXIM-kiadványa

Hírek
Első alkalommal tette közzé weboldalán Export-Őr című szakmai kiadványát az EXIM Magyarország. Az intézmény honlapján megjelenő összefoglaló az EXIM külpiaci kitettsége, valamint hazánk exportpiacai szempontjából releváns régiók makrogazdasági folyamataira fókuszál.

Az EXIM Magyarország 2023 őszén állította össze első alkalommal Export-Őr című szakmai kiadványát, amely az EXIM tevékenységét befolyásoló makrogazdasági folyamatokat és exportspecifikus tényezőket, illetve várható tendenciákat foglalja össze. Az összefoglaló az EXIM rendelkezésére álló adatsorok alapján kidolgozott elemzésekből és szemléltető ábrákból áll, melyek elsősorban az intézmény ügyfeleinek és partnereinek nyújtanak információkat a magyar export vonatkozásában releváns célországok és régiók gazdasági fejleményeiről. A kiadvány a globális gazdasági folyamatok és a világ különböző régióit lefedő tendenciák mellett a hazai gazdasági történések elemzésére és kilátásaira is kiterjed. A szakmai összefoglaló, melyet teljes egészében az EXIM szakértői dolgoztak ki, az intézmény weboldalán érhető el.

Az Export-Őr olyan exportfókuszú egyedi elemeket is tartalmaz, mint a növekedési intenzitás térkép vagy Magyarország külgazdasági hőtérképe. Előbbi a várható globális gazdasági növekedési folyamatokat szemlélteti az országkockázati besorolásokkal párhuzamba állítva, míg utóbbi a fontosabb, exportteljesítményhez kapcsolódó mutatók alakulását írja le és összegzi. A hőtérképen szereplő változók mindegyike közvetlen vagy közvetett módon hatást gyakorol hazánk külgazdasági teljesítményének alakulására.

A magyar külkereskedelmi folyamatokat egyetlen indexbe tömörítő külgazdasági kompozit mutató az elmúlt időszakban pozitív tartományban tartózkodott, ugyanakkor összességében visszafogott folyamatokat tükröz.

Az EXIM Magyarország egyik fontos célja, hogy a magyar vállalatokat sikeresen támogassa a külpiacra lépésben, exporttevékenységük növelésében és a külföldi befektetések megvalósításában. Annak érdekében, hogy a magyar vállalatok külpiaci aktivitását eredményesen tudjuk segíteni, pontosan látnunk kell a potenciális célpiacok kínálta lehetőségeket és kockázatokat. Ennek fényében született meg Export-Őr kiadványunk, melynek összeállításában saját szakmai csapatunk tudására tudtunk támaszkodni

– nyilatkozott Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója.

Fotó: Travel mania, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink