Egyáltalán nem rossz az építőipari termelésünk

Hírek

Mindenképpen hatalmas meglepetés lenne, hogy az építőipar összességében pozitívan tud hozzájárulni a GDP éves alapú volumenváltozásához – kommentálta a KSH által hétfőn közzétett augusztusi építőipari termelési jelentést a Makronóm Intézet vezető közgazdásza, Regős Gábor.

A szakértő rámutatott, hogy a havi alapú, 5,0 százalékos termeléscsökkenés az előző havi magas bázis eredménye, amikor is 8,4 százalékkal nőtt a kibocsátás egyetlen hónap alatt. Az augusztusi termelés szintje azonban a mérséklődéssel is még mindig a júniusi felett maradt.

A harmadik negyedév első két hónapjában az ágazat termelése 3,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, illetve 0,5 százalékkal elmaradt attól.

Bár az építőipari termelés volumene augusztusban mind havi, mind éves alapon csökkent, az elért eredmény egyáltalán nem tekinthető rossznak

– hangsúlyozta Regős Gábor.

Kifejtette, hogy az éves mérséklődés mindössze 0,5 százalék volt, miközben a rendelésállomány július végén 24,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ez azt jelenti, hogy az építőipar továbbra is magas volumenben tud gyártani, miközben már nem jellemző az a túlfűtöttség, amely egy-két évvel ezelőtt még meghatározta az ágazatot, és nagyban hozzájárult az árak emelkedéséhez.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Címlapkép: Délmagyar/Török János

Ezek is érdekelhetnek

További híreink