Egy vagyont zsarolt ki a Nike-ból a Barcelona

Hírek vg.hu
Mozgalmas heteket élnek a Barcelona focicsapatánál, hiszen elúszott a spanyol bajnoki cím, és kiestek a Bajnokok Ligájából is. De azóta fordult a kocka: a klub elnöke, Joan Laporta ügyesen kizsarolt a Nike-ból egy zsák pénzt, és a vezetőedző, Xavi is meggondolta magát, és már nem akar távozni a nyáron. Talán még összefüggés is van a kettő között – írja a Világgazdaság.

Bejött az erőfitogtatás és a fenyegetőzés az FC Barcelona labdarúgó-csapatának, amely ezáltal rövid és hosszú távon is sokkal több pénzt csikar ki az amerikai Nike-ból, mint amennyi az eredeti szerződésükben szerepelt. Az mellékes hatás, hogy a német Puma így hiába tett mesés ajánlatot, a lényeg, hogy az elmúlt idők eszetlen költekezése és a stadionfelújítás terhe alatt nyögő Barca nem megy csődbe. Sőt.

Már novemberben pusmogtak arról, hogy nincs minden rendben a Barcelona és a Nike között, de a téma akkor pörgött fel igazán, amikor a Puma idén tavasszal bejelentkezett az ajánlattal, hogy hajlandó lenne évi 120 millió eurót (47 milliárd forintot) – sőt, egyes források szerint plusz 100 millió euró (39 milliárd forint) „aláírási” pénzt – fizetni, hogy a klub összes korosztályos és felnőtt csapata nagymacskás cuccban focizzon a pipás helyett.

Az nem jó, ha teljesítményhez kötött a támogatás összege

A Katalóniába még küldöttséget is menesztő németek tökéletes pontra tapintottak, mert az amerikaiak évi 85 millió eurót (33 milliárd forintot) fizettek, a további 20 millió euró (8 milliárd forint) viszont már sporteredményekhez kötött bónusz.

Joan Laporta, a Barcelona elnöke az alapösszeget is kevesellte, és főleg meg akart szabadulni attól a kitételtől, hogy feltételekhez kössék a pluszokat – tudniillik a Barcelona pénzügyei olyan rossz állapotban vannak, hogy a klub gyakorlatilag a csőd szélén egyensúlyoz.

Tavaly hiába igazoltak új játékosokat, a Spanyol Labdarúgó-szövetség nem engedte regisztrálni őket, amíg a klub nem termelte ki az ellenértéküket. Ezt végül a saját tévécsatornája és egyéb kereskedelmi jogok értékesítésével érte el, amivel ugyan a felszínen maradt, de gyakorlatilag felélte a jövőjét.

A teljes cikk itt olvasható.

Borítókép: Joan Laporta klubelnök idén sem szeretne lemondani nagynevű futballisták szerződtetéséről / Fotó: MTI / Alejandro Garcia

Ezek is érdekelhetnek

További híreink