Egy szobával csekélyebb élettér a megfizethetőség ára Somogyban

Hírek M. O. A.
Egy év alatt átlagosan tizenkét százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak Somogy vármegyében, az átlagos ingatlanárak alapján otthonteremtésre átlagosan 30 millió forintot szánnak a vevők. A tranzakciók 31 százaléka közvetlen vízparti településen köttetett, míg a vásárlók közel negyven százalékkal inkább a megyeszékhelyet és környéként választotta a letelepedéshez a Duna House 2023-as értékesítési adatai alapján.

Fej-fej mellett haladt az idei szezonban a Balaton két fő központjának tekintett északi parti Balatonfüred és a déli parton elhelyezkedő Siófok népszerűsége. A különböző célcsoportokat megszólító települések iránti érdeklődés szinte teljesen megegyező volt, a négyzetméterárakat tekintve az ingatlanközvetítő értékesítési adatai alapján azonban nőtt a területek közötti szakadék.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Aki vízparti ingatlant keres, a part jellegzetességei miatt a tó déli felének településein járhat nagyobb szerencsével, akinek pedig a panoráma a fontos, az északi partot választja.

A gazdasági helyzet, valamint a magas infláció okozta nehézségek hatására a tavalyi év végével körülbelül a harmadára esett vissza az északi és a déli parton is a nyaralók iránti fizetőképes kereslet, a saját célra, állandó lakhatásra vásárlók aktivitása pedig az országos trenddel megegyezően alakult az idei évben is. Négyzetméterárak tekintetében a déli part szokásosan alacsonyabb árakon kínálta ingatlanjait 2023-ban is mint az északi, továbbá ingatlanérték tekintetében is elmondható, hogy az északi part viszi a prímet. A déli területeken a négyzetméterárakat vizsgálva stagnálás, enyhe áremelkedés tapasztalható, az érdeklődők főként a kisebb értékű ingatlanokat keresik. „A Somogy megyei átlagos négyzetméterárak ennek megfelelően nem is húzhattak el annyira, – mint ahogy a teljes Veszprém vármegyei átlagot befolyásolta a tó északi partjának árszintje és népszerűsége – a pandémia évéhez mérten 15, 2022-höz képest mindössze 12 százalékos volt a drágulás, ami 372 ezer forintos átlagot jelent négyzetméterenként idén – tette hozzá a szakértő.

A négyzetméterárak emelkedését a tavalyinál egy teljes szobával kisebb, átlagosan 81 négyzetméteres ingatlanok vásárlásával ellensúlyozták a somogyi vevők, akik ingatlanvásárlásra átlagosan 30 millió forintot szántak az idei évben. Ez az összeg a tavalyi 31,2 millió forintos rekordnál 4 százalékkal csekélyebb, 2020-hoz képest viszont 15 százalékkal több.

A vármegyei tranzakciók 31 százaléka zárult saját partszakasszal rendelkező balatoni településen, míg az adásvételek közel negyven százaléka a megyeszékhelyen és agglomerációjában köttetett. Kaposváron tavalyhoz mérten negyedével drágultak az ingatlanok négyzetméterenként, így már 323 ezer forintos négyzetméterárral kell számolnia az otthonteremtőknek, akik 21,3 millió forintos áron átlagosan 66 négyzetméteres ingatlanokra szerződhettek.

A vásárlók által legkeresettebb ingatlantípus Somogyban a családi ház volt, az értékesített otthonok közel hetven százaléka tartozott ebbe a kategóriába. A teljes vármegyei átlagot vizsgálva családi házra 340 ezer forintos négyzetméterárat, átlagosan 31,7 millió forintot költöttek a vásárlók. A második legkeresettebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás volt a területen. Egy 54 négyzetméteres lakás megvásárlásához átlagosan 23,8 millió forintra volt szükség idén. A 441 ezer forintos négyzetméterár a 2020-as átlaghoz képest ugyan 18 százalékkal magasabb, ugyanakkor a 2022-es, 500 ezer Ft/m2-t megközelítő csúcsnál tíz százalékkal kedvezőbb költséget jelent idén.

Panellakásra az esetek kilenc százalékban szerződtek az ügyfelek a megyében. Aki ezt az ingatlantípust választotta, átlagosan 48 négyzetméteres otthon esetében, 22,6 millió forintot költött. Az idei eladások alapján számított 475 ezer forintos átlagos négyzetméterár 11 százlékkal haladja meg a tavalyi árszintet, ráadásul a téglalakások négyzetméteráránál is nyolc százalékkal magasabb kiadást jelent.

Borítóképen a Balaton, a tópart közelsége és a panoráma sokak számára fontos, fotó: MTVA/Jászai Csaba

Ezek is érdekelhetnek

További híreink