Egy sikeres példa a dízelek szabályozására

Hírek
Korábban az egyik legszennyezetebb levegőjű német város volt. Mára Mönchengladbach levegője azonban sokat tisztult, és ott nem is gondolkodnak a dízelek teljes kitiltásán.

A Volkswagen cég botránya a CO2 helyett ismét a károsanyag-kibocsátásra irányította a figyelmet, amiért a dízelmotorok a fő felelősök. A megnövekedett forgalom miatt nagyjából nyolcvan német város levegője számít különösen veszélyesnek, ezek közül negyvenben gondolkodnak azon, hogy szmogriadó esetén betiltsák a dízelautók közlekedését. A német-holland határhoz közel fekvő Mönchengladbach város más utat járt, és mint a ZDF riportja mutatja, sikerrel.

A város példája azért is került most az érdeklődés középpontjába, mert az auguszuts 2-i berlini dízel-csúcson egy 500 millió eurós környezetvédelmi alapot hoztak létre, amelyből a 28 leginkább szennyezett német város levegőminőség-javító programjait támogatják.

Mönchengladbach korábban focicsapata mellett leginkább rossz levegőjével került a hírekbe. Évente átlagban 40-45 olyan nap is volt, amikor a város levegőjében szálló károsanyagok (főként finomrészecskék) koncenrációja meghaladta az egészségügyi határértéket.

A városnak lépnie kellett, és átfogó tervet dolgoztak ki. A legszennyezetebb belvárosi kerületeket egy “környezetvédelmi zónává” (németül Umweltzone) alakították, ahonnan nulladik lépésként kitiltották az átmenő teherautó-forgalmat. Első lépésként a 3,5 tonnánál nehezebb dízeljárműveket szűrték meg, beleértve a városi buszokat és kukásautókat is, amelyekre havi, vagy éves matricát kell vásárolni, ha ebbe a zónába akarnak behajtani.

Persze vannak kivételek, pl. a mentőautók, vagy a katonai járművek számára, ám a fő üzenet mégiscsak az, hogy aki a környezetvédelmi zónába szeretne behajatni, annak a dízeljárműve a lehető legújabb típusú és/vagy a legkisebb károsanyag-kibocsátású legyen. Ez érvényes a boltokat ellátó kisteherautókra is.

A város tartományi segítséggel frissíti közüzemi autóflottáját, hogy jó példával járjon a többiek előtt, és maga is teljesítse a szigorú szabályokat. Azt már talán mondani sem kell, hogy az új, Euro5 és Euro6 dízelmotoros járművek zöme is “Made in Germany”.

A zónában a behajtás szigorítása mellett számos 30 és 40 kilométer/órás sebességkorlátozást vezettek be, mert ennél az alacsony sebességnél kisebb a károsanyag-kibocsátás. Ezeken az átmenő utakon ráadásul gyakoribb a zöldhullám is, hogy az autók lehetőleg konstans sebességgel és tempósan hajtsanak át a zónán.

Persze a szabályok önmagukban nem elégségesek, azok betartását szigorúan ellenőrzik is. A magyar autósoknak is érdemes figyelni a németországi vitákat, hiszen az ilyen környezetvédelmi zónákba szmogriadó esetén elméletileg a többi uniós tagországból érkező autók is csak az autó típusának megfelelő matrica birtokában hajthat(ná)nak be.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetnek

További híreink