Egy hónapja van Brüsszelnek alkura a kettős minőségű élelmiszerek ügyében

Hírek

A kettős minőségű élelmiszerek ügyében a konkrét lépések nagy részén már túl vagyunk – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia részvételével kibővült V4-ek agrárminisztereinek visegrádi tanácskozása után csütörtökön. A miniszter emlékeztetett arra, hogy amikor megtaláltuk a kettős minőségű élelmiszereket, akkor egy-egy adott terméknél gyakorlatilag beavatkozás történt és ennek a hatásai mindenképpen jótékonyak. Az már önmagában határozott fellépést mutat, hogy a problémára ráirányítottuk a figyelmet –vélekedett a miniszter. Fazekas Sándor rámutatott arra, hogy most az Európai Bizottságnál „van a labda”, egy jogszabályt kell alkotni, amely megadja a kereteket ahhoz, hogy a kettős minőségű élelmiszereket elkülönítetten tudjuk kezelni, fel tudjunk ellenük lépni – ha kell bírságolással, ha kell, más eszközökkel. Bízunk benne, hogy ez a jogalkotási folyamat gyors lesz és hatékony – tette hozzá a miniszter.

A kettős minőségű élelmiszerekkel kapcsolatban Szlovákia október közepén egy fogyasztói csúcstalálkozót rendez, s az Európai Bizottságnak már e csúcstalálkozó előtt nyilvánosságra kell hoznia az irányelveket az egyes élelmiszerek mérésére, módszertanára vonatkozóan – mondta ennek kapcsán a szlovák küldött. Véleménye szerint nagy lépés, hogy a bizottság arra a következtetésre jutott: ne vonja kétségbe az egyes tagországok méréseit. Az említett módszertan pedig rendkívül jó alapot szolgáltat a következő összehasonlításra.

Az agrár V4 + 4 találkozó fehéren-feketén bizonyította: nincs igazuk azoknak, akik a V4-ekben ellentétekről beszélnek vagy arról, hogy ez a csoport szétesőben van – emlékeztetett a cseh küldött. Ez a találkozó is bizonyítja – tette hozzá –, hogy nagyon szoros együttműködés és összetartás van az országok között. A V4-ek, illetve a többi régiós ország voltak azok, akik rákényszerítették az Európai Bizottságot arra, hogy komolyan vegyék a tisztességtelen piaci magatartást az európai piacon, illetve többéves erőfeszítéseink eredményeként elkezdtek foglalkozni az eltérő minőségű élelmiszerek kérdésével – emlékeztetett.

A küldöttek Visegrádon abban a teremben tanácskoznak, amelyben 1335-ben a visegrádi országok közötti történelmi szövetség köttetett. A V4-es együttműködés célja a regionális szakpolitikai érdekek Európai Unión belüli összehangolt, s ezáltal hatékonyabb képviselete. A magyar V4-es elnökség első agrárminiszteri eseményén a résztvevők a kettős minőségű termékek elfogadhatatlan gyakorlata, illetve az ezzel kapcsolatos tagállami tapasztalatok megosztása mellett megvitatták még a bio-üzemanyagok előállítására vonatkozó álláspontokat is.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink