Egy évtizedet ugrott előre a felsőoktatás

Hírek MTI

A felsőoktatás jól szerepelt a koronavírus-járvány alatt, a magyar gazdaság pedig ki tud lábalni a pandémia okozta válságból – mondta György László államtitkár, aki szerint a válság főleg bizalmi természetű, és nem strukturális probléma miatt alakult ki Magyarországon – olvasható a Világgazdaság oldalán.

Nem kellett újraindítani a felsőoktatást, mert a koronavírus-járvány előtt és a veszélyhelyzet alatt is jól működött, de a felsőoktatási stratégiát újra kell gondolni – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Fokozatváltás 2.0 – Újraindítás című konferencián. Értékelése szerint a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) rendszer megmutatta, hogy minden körülmények között működőképes.

A felsőoktatási intézményekben modellváltás valósul meg, az egyetemek köré tudományos-innovációs parkok szerveződnek, a már létrejöttek helyzetét és finanszírozását pedig a kormány hamarosan áttekinti.

Az egészségipar kutatás-fejlesztésében is szerepet kapnak egyetemi tudományos-innovációs parkok, köztük a Semmelweis Egyetem science parkja.

A miniszter szerint a válság idején megmutatkozott, hogy a magyar egészségipar szerkezete nem rossz, és vannak lehetőségei a fejlődésre. Ezt segítheti, hogy a kormány július 15-ig ötvenmilliárd forintot csoportosít át a hazai egészségipari vállalatok versenyképességének javítására.

Palkovics László kiemelte, hogy

a koronavírus kapcsán eddig 43 milliárd forintot költöttek kutatás-fejlesztési és egészséggazdasági projektekre.

2021-től beépülő jelleggel 22 milliárd forint többletforrás áll rendelkezésre az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kutatóintézet-hálózatának működésére és fejlesztésére.

A korábbi 17,5 milliárd forint helyett 39,5 milliárd forint jut a kutatási hálózatok finanszírozására. A következő években, az egyetemek hatékonyabb működését támogatva, évente 25 százalékponttal emelik a kutatás-fejlesztésre fordított állami forrásokat.

(Borítókép: 2020.07.01. Kaposvár, Rendhagyó diplomaosztót tartott a Kaposvári Egyetem. Az ünnepség azért volt különleges, mert sokáig úgy tűnt, hogy a campuson csak virtuális diplomaosztót rendeznek a koronavírus-járvány miatt. A korlátozások lazításával ugyanakkor lehetőség nyílt a hagyományos ünnepség megszervezésére is. A végzősök átehették az oklevelüket a Németh Antal Kulturális Központban. (Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink