Egy asztalhoz ülteti a kultúracsinálókat

Hírek
Lőrinczy György idén május elejétől vette át a Nemzeti Kulturális Alap irányítását. Eltökélt szándéka, hogy erősítse a párbeszédet a különböző művészeti szakmai szervezetek között. A szakma úgy véli, képes lehet erre a tapasztalt menedzser.

„Teljesen magától értetődő természete a világnak, hogy nem értünk egyet mindenben, az elmúlt években azonban azt tapasztaltam, hogy jelentős eredményeket lehet elérni, ha egy asztalhoz ültetjük a különböző nézetű szakembereket, és őszintén feltesszük nekik a kérdéseinket.”-  mondta a szakember a kultura.hu portálnak adott interjúban.

A párbeszéd képessége nagyon fontos, hiszen a hazai kulturális életben számos törésvonal létezik. A legutóbbit az mélyítette, hogy a Könyvhéten nyitóbeszédében Závada Pálnak nem sikerült egy szóval sem megemlékezni Jókai Annáról, aki három nappal a megnyitó előtt halt meg. A baj az, hogy nemcsak a gesztusok hiányoznak, így nem kis feladatra vállalkozik Lőrinczy György, amikor egy asztalhoz akarja ültetni a haza kulturális élet eltérő világlátásű szereplőit.

Azt is elmondta az NKA új elnöke, hogy szeretné felgyorsítani az Alaphoz beérkező pályázatok elbírálását, bár sok esetben a hiányosan beadott dokumentáció az oka a nehézkes ügyintézésnek.Ősztől még workshopot is tartanak azoknak, akiknek adminisztrációs vagy elszámolási nehézségeik voltak.

Emellett fontosnak tartja a szakember, hogy az NKA alaptevékenységének kommunikációja legyen erősebb, úgy véli, némileg eltolódtak a hangsúlyok, sokkal több nyilvánosságot kap a Cseh Tamás Program, mint az összes többi. „Tavaly is 13 ezren pályáztak az NKA-hoz, ebből 8 ezren sikeresen. Ezek őrületes számok! Ezért fontosnak tartom az NKA állandó tevékenységét is bemutatni, kommunikálni a kulturális portálokon, csatornákon keresztül.” – foglalta össze Lőrinczy György.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink