Egy Apple 34 millióért, ami semmire sem jó

Hírek
Egykor 666 dollár volt, ám most egy aukción 110 ezer euróért, azaz 33,94 millió forintért kelt el egy Apple számítógép-matuzsálem. Az eladó azonban nem lehet elégedett, mert négy éve egy ugyanilyen Apple 1-esért közel ötször ennyit is megadtak. Az ok az lehet, hogy halványulóban van a 2011-ben elhunyt Steve Jobs renoméja – azaz lecsenghet az eléggé túllihegett hype a guru körül.

A végéhez közeledhet a Steve Jobs nevéhez köthető nagy felhajtás – legalábbis erre enged következtetni az, hogy egy 41 esztendős Apple 1 számítógép a várt 180-300 ezer euróhoz képest „mindössze” 110 ezer euróért (kevesebb mint 34 millió forintért) kelt el a muzeális elektronikai árverésekre szakosodott Team Breker cégnél.

Az Apple 1-ből mindössze 200 darab készült 1976-ban, még Steve Jobs szüleinek garázsában. Becslések szerint az ősmodellből 60 lehet még meg világszerte, de működőképes állapotú példány mindössze nyolc(!) darab ismert.

Mégis, 2013-ban még egy ugyanilyen példányért 516 ezer eurót is megadtak. E példányról még az eredeti számla és a kézikönyv is megvolt. Az azonban döbbenetes, hogy még szövegszerkesztésre is csak fapados szinten lehet használni az első Apple személyi számítógépet. Memóriája 8 kilóbájt, miközben egy mai alapgép RAM-ja 4,2 millió kilóbájt, háttértára pedig legalább 524 millió kilóbájt. Nyolc kilóbájt tehát pár száz pixelnyi kép vagy pár oldalnyi szöveg eltárolására alkalmas, arra is korlátozottan.

A jelek szerint pedig az is lehet, hogy az ilyen gép-ritkaságok „műkincsként” sem számítanak mindig a legjobb befektetésnek.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink