Egészségi állapotunkat figyelné az Amazon új virtuális asszisztense

Hírek
Lassan tényleg vége a szabad világnak a kütyüknek köszönhetően! Mert a kényelemnek ára van, ezt régóta tudjuk. Azt azonban, hogy ez az ár milyen hatalmas, mennyire beláthatatlanul nagy, azt csak most kezdjük sejteni. 

Az Amazon digitális asszisztense, az Amerikában eddig ötvenmillió(!) példányban eladott Alexa a jövőben egészen pontosan, nagy biztonsággal kielemzi majd gazdái betegségeit. Hogyan? Az emberek hangjának, hangszínének, hangsúlyainak megváltozása alapján következtet például megfázásra, vagy más, felső légúti megbetegedésére.

A dolog ebben a formában még szerencsére nem működik (vagy legfeljebb a nyomozó hatóságok, titkosszolgálatok, hadseregek használják), ám éppen e megoldásra elterjesztését előkészítendő adott be szabadalmi kérelmet az ötvenmillió háztartásban már ott ketyegő Alexa kitalálója és kifejlesztője, az Amazon.

Tisztázzuk mi is ez, mert mifelénk többen még nem hallottak erről a dologról: az Amazon virtuális asszisztense az Alexa, amely nem elsősorban okostelefonon működik, hanem egy Echo nevű, otthoni okos hangszórón, amely érzékeny mikrofonokat is tartalmaz.

Maga az okos szoftver lényegében olyan, mint az Apple Siri, a Samsung Bixby, a Microsoft Cortana, vagy éppen a Google Assistant, azzal a különbséggel, hogy a nappalinkban, a hálónkban, vagy a konyhában, azaz ott ahol elhelyezzük, folyton „hallgatózik”. Ráadásul az említettek közül az Apple HomePod, a Google pedig Home néven ilyen állandó házi digitális kémeket kínál, de rárepült erre számtalan más gyártó is.

Visszatérve az Amazon Echo új, döbbenetes szabadalmára. Az ötvenmillió hallgatózó hangszóró rövidesen képes lesz arra, hogy érzelmi állapotunkat, az álmosságot, a sírást, a háttérzajokat, a különböző nációk (indiai, kínai, afroamerikai és hasonlók) angol akcentusait, valamint a használó korát és nemét is beazonosítaná ez a „csodálatos kütyü”. 

El is képzelem, ha reggel ideges vagyok, mert a gyerek lassan készülődik, akkor majd útközben (mert hát ha az Alexa tudja, akkor a telefonom is tudja) nyugtatókat kínáló gyógyszergyárak reklámjait hallgatom, vagy a digitális robothang nyugtató zenéket ajánlgat. Köszi szépen.

A gépek ugyanis rövidesen azt is pontosan tudják majd, hogy használójuk indiai, kínai, fekete. Hány éves, mit szeret, mit utál. Szép új világ!? Ahogyan Orwell 1984 regényében nem lehetett kikapcsolni a kémtévét, úgy lassan mi sem tudjuk megkerülni az állandó és totális megfigyelést…

Borítókép: illusztráció