Egész Európát letarolta a Ciaran vihar – halálesetek, járattörlések, áramkimaradások

Hírek vg.hu
Franciaországban 700 ezer háztartás maradt áram nélkül tegnap este, Belgiumban pedig egy kisgyermek is életét vesztette. De Magyarország szomszédságában is riasztottak a hatóságok, a Dráván árvízveszélyre figyelmeztetnek.

Hétről tízre emelkedett a Ciarán vihar áldozatainak száma, amely csütörtökön söpört végig Európán, miután három ember meghalt Toszkánában is, írja a szlovéniai Delo.

Az erős széllökések miatt kidőlt fák hat ember halálát okozták: kettőt Belgiumban, egy-egyet pedig Spanyolországban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában – foglalta össze a Világgazdaság. A vihar miatt Flandriában részben megszakadt a vasúti közlekedés, így a vonatok csökkentett sebességgel közlekedtek. Antwerpenben a tengeri közlekedést borította fel, miközben a brüsszeli repülőtéren közlekedési káosz uralkodott.

Franciaországban 1,2 millió háztartásban nem volt áram.

Az országban ketten meghaltak és 15-en megsérültek, köztük hét tűzoltó – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter. Egy kamionsofőr életét vesztette, amikor nekiütközött egy kidőlt fának, Le Havre-ban pedig egy férfit elkapott egy széllökés az ablak redőnyeinek becsukása közben, és meghalt.

Egy fa rádőlt egy nőre Németországban

Erős szél fújt csütörtökön a közép-németországi Harz-hegység régiójában is, és meghalt egy nő, miután nekiütődött egy kidőlő fa – közölték Goslar város tűzoltói. Egy 46 éves bajor nő férjével és két kisgyermekével túrázott a 600 méter magas Rammelsberg-hegyen, Goslar közelében, amikor bekövetkezett a tragikus baleset.

A vihar az elektromos vezetékeket is lebontotta, és részben lezárt két autópályát a Harz-hegységben – közölték a tűzoltók.

Mintegy 200 járat késett az amszterdami repülőtéren

Hollandiában narancssárga figyelmeztetés van érvényben, a szél sebessége eléri a 110 kilométer/órát. Az amszterdami Schiphol repülőtéren körülbelül 200 járat késett.

Nyugat-Franciaországban péntekig le van zárva a vasúti forgalom, és a Párizs és Le Mans, valamint Párizs és Nantes közötti gyorsvonatok (TGV) sem közlekednek.

Magyarország szomszédságában riasztottak, árvízveszélyre figyelmeztetnek a Dráván

Szlovéniában is pusztított a vihar, a Delo szerint több út járhatatlan, valahol pedig nincs áram. A Dráva növekvő áramlása miatt Dravogradban és Vuzenicában szirénák figyelmeztettek a veszélyre.

Mivel a Dráva vízhozamának további növekedésére számítunk, javasoljuk, hogy a Dráva árvízzel veszélyeztetett területein a lakosság gondoskodjon az esetleges árvíz elleni védekezésről – közölte az információs központ, emiatt a mai napra piros hidrológiai figyelmeztetést adtak ki a szlovéniai Dráva folyó teljes területére, mivel nagyarányú áradások várhatók. Hidrológusok szerint a Dráva délelőtti vízhozama másodpercenként akár 1800 köbméter is lesz, és a szlovéniai Dráva vízhozama is megnő.

Borítókép: DAMIEN MEYER / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink