EFOP-hitel: még több mint félmilliárdra pályázhatnak a vállalkozások

Hírek figyelo.hu

Még több mint 550 millió forintra pályázhatnak az egészségügy, a köznevelés és a családügy területén működő mikro-, kis- és középvállalkozások – derül ki a Magyar Fejlesztési Bank legfrissebb közleményéből.

Kamatmentes részletre fejleszthetik eszközparkjukat az orvosok, a kulturális, oktatási, nevelési és egészségügyi szolgáltatók a rendkívül kedvező kamatozású EFOP-hitelből (EFOP-5.1.1-17 Pénzügyi Eszköz Hitelprogram). Az európai uniós forrású kölcsönt nem csak berendezések, műszerek, eszközök, hanem akár ágyak, takarók és párnák megvásárlására vagy járműbeszerzésre és képzési költségek fedezésére is fel lehet használni.

Alig több mint egy év maradt a nulla százalékos, társadalmi célú hitel igénylésére – a kamatmentes kölcsönt mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetik 1 és 10 millió forint közötti értékben az MFB Pontokon, számos célra, az eszközök beszerzésétől kezdve a képzések költségének fedezéséig.

A feltételek egyszerűek: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programhoz (EFOP) kapcsolt szektorokban tevékenykedő olyan cégek kérhetik ezt a speciális hitelt, amelyeknek

  • egészségügyi,
  • köznevelési,felsőoktatási,
  • szociális,
  • gyermekvédelmi,
  • ifjúság- és családügyi,
  • gyermekek napközbeni ellátását célzó,
  • továbbá kulturális szolgáltatások fejlesztése

szerepel a céljai között.

További előírás, hogy az igénylőnek rendelkeznie kell a Közép-magyarországi régión kívüli telephellyel (vagyis budapesti és pest megyei székhelyű vállalkozások is kaphatnak kamatmentes kölcsönt, amennyiben más megyében működő telephelyüket vagy fióktelepüket szeretnék fejleszteni).

A kamatmentes kölcsön igénylési feltételeinek már eddig is sok vállalkozás megfelelt és jelentős az érdeklődés a még felhasználható, összesen közel 600 millió forintos keretre.

Háziorvosok és fogorvosok eszközparkjának megújítása, egy új EKG-készülék beszerzése, vagy akár egy használt röntgen, ultrahang berendezés megvásárlása ugyanúgy fedezhető a kölcsönből, ahogyan finanszíroztak már belőle infúziós pumpa, nőgyógyászati lézer és fogorvosi szék, illetve kompresszor beszerzését.

A szociális ellátó intézményeknél ágyat, matracot, takarókat és párnákat, konyhai berendezéseket, a gyógyszertáraknál adagolót, az orvosi eszköz gyártónál pedig 3D-s nyomtatót vettek ebből az EFOP-kapcsolódású szektornak szóló kölcsönből, amelynek futamideje igazodik a beszerzett eszközök amortizációs idejéhez.

A kölcsönből a vállalkozások munkatársaik szakmai fejlesztését, képzését is fedezni tudják, ám ennek aránya nem haladhatja meg a hitelösszeg 10 százalékát.

Az eddig folyósított EFOP-hitelek átlagos összege csaknem 5,9 millió forint.

A jelenleg rendelkezésre álló, több mint 550 millió forintos keretből így várhatóan további száz vállalkozás igényeit lehet majd finanszírozni. Bár a hiteligényeket az MFB 2021. december elsejéig tudja fogadni, érdemes minél korábban gondoskodni a hitelkérelem benyújtásáról, hiszen bármikor kimerülhet a nulla százalékos kölcsön finanszírozását lehetővé tevő keret.

Az eddigi folyósított hitelek alapján az érintett vállalkozások körében a felsorolt lehetőségeken felül jellemző hitelcél volt a számítástechnikai eszközpark korszerűsítése és gépjármű vásárlása is, hiszen ilyen kedvező feltételekkel másutt nem jutnak hozzá finanszírozáshoz.

Fontos megjegyezni azonban, hogy míg az EFOP-hitelből kisbusz, szállító jármű és teherautó vásárolható, személygépkocsi beszerzésére csak meghatározott feltételekkel igényelhető a kölcsön.

A folyósítás feltételeiről további információkat a www.palyazat.gov.hu oldalon és az MFB honlapján olvashatnak az érdeklődők.

(Borítókép: DesignRage, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink