Eddig nem játszott Kodály művek

Hírek
Kodály nyomdokain elnevezésű ünnepi műsorral zárul az idei Táncház Napja, amely elsősorban a zeneszerző hangszeres népzenei gyűjtéseire támaszkodik, ám a zárókoncerten eddig nem hallott hangszeres dallamok is felcsendülnek. A hangversenyt hagyományosan a Halmos Béla-vándordíj és emlékérem átadása előzi meg május 13-án, a Zeneakadémia Nagyteremében.

Ötödik éve rendezi meg a Táncház Napját május elején a Hagyományok Háza, amelynek központi helyszíne ezúttal is a budapesti Liszt Ferenc tér lesz. Az egész napos élőzenével kísért programokat a Zeneakadémia által szervezett ünnepi koncert zárja, amelyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék tanárai, már végzett és jelenlegi hallgatói, a Magyar Állami Népi Együttes zenészei, valamint Horsa István, a Halmos Béla vándorhegedű tavalyi nyertese lépnek fel.

A táncházmozgalom 45. évfordulójának, a Kodály-év jegyében szerkesztett műsora, elsősorban Kodály hangszeres népzenei gyűjtéseire támaszkodik, amelynek összeállítása részint tájegységek szerint, részint a Kodály Zoltán által feltárt zenetörténeti összefüggések figyelembevételével történt. A közönség számára még ismeretlen hangszeres dallamok mellett a Kodály műveiből közismertté vált népdalok is felcsendülnek. A koncerten a hagyományos vonószenekari összeállítás mellett a középkorban is elterjedt duda–hegedű és hegedű–cimbalom–gardon formációk is megszólalnak.

Az első táncház megrendezésének 45. évfordulóján a központi rendezvényt szokás szerint a Liszt Ferenc téren, az első táncháznak helyet adó Írók boltja előtt rendezik meg, ahol egész nap élőzenével kísért tánc- és énektanítás, gyermekprogramok, mesemondás és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink