Ebben jobbak vagyunk, mint a csehek, a németek és az osztrákok

Hírek Halaska N. Gábor
Három nagy online tévhitet leplez le egy friss, régiós online gyorsfelmérés. A 2021 augusztusában végzett kutatásból arra is fény derült, hogy Magyarország 54%-a vásárol online élelmiszert, ezáltal megelőzve a Kifli.hu felmérésében Csehország, Németország és Ausztria lakosait.

Az online szupermarketek vásárlói

Az első tévedés: a nagyvárosi polgár vásárol többet online!

Tévedés! A Kifli.hu által megbízott ügynökség kutatása szerint a 2000 lakosnál kisebb településeken élők vásárolnak legtöbbet élelmiszert online, 59%-ukról elmondható ez. És hogy kik állnak a sor végén? A közepes-nagy (azaz 10-25 ezer) lakosú városokban élők.

Online vásárlás életkor alapján Magyarországon

Második tévedés: a járvány miatt veszélyeztetettek vigyáznak magukra leginkább

A legnagyobb növekedést az online vásárlásban a fiatalok aktivitásának tudható be. Tavaly a magyarok 23%-kal gyakrabban szerezték be a szükséges termékeket ilyen módon, mint korábban. (Egy részadat, hogy 62%-unknál ez egyáltalán nem jelentett növekedést, korábban is hasonlóan sűrűn shoppingoltunk online.)

Hogyan vélekednek az emberek az online vásárlásról (országonként átlagban)

Ugyanakkor meglepő, hogy a pandémia célkeresztjében lévő, 65 év feletti korosztály az, amelyik mégis a legkevesebbet fejlődött ezen a téren, holott a hétköznapi bevásárlással járó kockázat jelentősen érintette őket (beleértve a tömegközlekedést, a zsúfolt üzleteket és az általános fertőzési szituációkat). Mégis ők vásároltak a legkevesebbet online. Mi lehet ennek az oka? A válasz nem tisztázott, de vélhetően az is közre játszhat, hogy költésükkel a közeli, lokális boltokat szerették volna támogatni, vagy egész egyszerűen a szeretteik vásároltak be helyettük – akár online.

Hogyan vélekednek az emberek az online vásárlásról korosztályonként Magyarországon

Harmadik tévedés: a magyarok kevésbé vásárolnak weben élelmet, mint nyugaton…

Csehország, Németország, Ausztria és Magyarország viszonylatában hazánk van az élen.

Csehországban a lakosság 43%-a vásárol élelmiszert legalább néhány alkalommal az interneten, szemben Ausztria 39%-ával, Németország 42%-ával és Magyarország 54%-ával. Az élelmiszerek online vásárlásának legnagyobb rajongóiként a magyarok ráadásul 74%-a pozitívan érzi magát ebben a közegben, a következő a csehek (46%), majd a németek (37%), és az osztrákok (36%-a szereti online intézni a bevásárlást).

Mi társul az online élelmiszer-vásárláshoz?

A Kifli.hu ügyvezető igazgatója, Klekner Péter a következőket mondta: “Az e-kereskedelem növekedése arról fog szólni, hogy többet kínáljunk, gyorsabban és még jobban szállítsunk – mindezt a fenntarthatóság számunkra elérhető legmagasabb szintjén.”

A kvantitatív kutatás CAWI kérdőív formában valósult meg a magyar online lakosság reprezentatív mintája alapján 1025 fő részvételével. Az adatgyűjtés 2021.08.13-16 között történt. A kutatást a Behavio Labs ügynökség készítette.

Imádjuk a kuponokat

(Borítókép: freepik.com)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink