Durva kamatemeléssel indult az év a bankoknál

Hírek Figyelo.hu
Aki az év első napjaiban vesz fel lakáshitelt, akár 3,3 millió forintot is bukhatott tavalyhoz képest.

Három magyarországi nagybank is megemelte az új lakáshitelek kamatát az infláció miatt, ezzel tovább folytatódott a lakácskölcsönök drágulása idehaza. A Bankmonitor összesítése szerint a CIB Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank döntött úgy, hogy kamatemeléssel indítja az újévet, 0,3-0,5 százalékponttal emelték a legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú kölcsön THM értékét – írja a VG.

Ez havonta 3500-6700 forinttal nagyobb törlesztőt jelent a hitelfelvevőnek, mintha néhány héttel ezelőtt vette volna fel.

Mint ismert: az infláció elleni harc miatt a jegybank tavaly nyáron kamatemelési ciklusba kezdett, az irányadó, vagyis effektív egyhetes betét kamata például az év végére 4 százalékra emelkedett, ez pedig maga után vonta a jelzáloghitelek kamatemelkedését is.

A kereskedelmi bankok egyre drágábban kínálnak lakáshitelt az érdeklődők számára.

A Bankmonitor több hazai hitelintézetet is megvizsgált, de a legtöbbnél nem történt – legalábbis egyelőre – változás decemberhez képest a kamatokban. A közlemény szerint a jelenlegi és a tavaly év eleji ajánlatokat összehasonlítva kijelenthető: hogy gyakorlatilag az összes lakáshitel kamata emelkedett az elmúlt évben.

A legnagyobb mértékben a változó kamatozású konstrukciók drágultak: az egy éves kamatperiódusú kölcsönök THM értéke a duplájára nőtt egy év alatt. A fix kamatozású kölcsönök drágultak a legkisebb mértékben, ezen hitelek THM értéke „csak” 0,47 százalékponttal emelkedett egy év alatt.

A jelenleg legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáscélú jelzáloghitelek éves átlagos költsége 1,32 százalékponttal emelkedett.

Ez egy 20 millió forint összegű kölcsön esetében 15 ezer forint törlesztőrészlet-emelkedést jelentene 20 éven keresztül. Vagyis 3,3 millió forintot spórolhatott valaki csak azért, mert egy évvel korábban vette fel a kölcsönét.

A lakáshitelek drágulásának ráadásul ezzel még nincs vége, hiszen az infláció miatt a kamatok további emelkedésére lehet számítani, így érdemes nem halogatni a lakáshitelek felvételét.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock/Varga Jozsef Zoltan)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink