Dürer Park: kiderült, miért vásárolja meg az állam az irodakomplexumot

Hírek vg.hu
A kormány megvásárolja a Dürer Park irodaházait, a tervek szerint 2025-től a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és több más állami cég a Városliget melletti komplexumba költözik.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az állam megvásárolja az új építésű Dürer Park irodakomplexumot a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, és többek közt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), a Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM, a Garantiqa, illetve a Start Garancia is áthelyezi a működését a Városligettel szemben felhúzott irodaházba. A korábban használt – jellemzően I. és V. kerületi – ingatlanokat pedig értékesítik.

A költözésre várhatóan 2025 elején kerülhet sor.

A Világgazdaság megkeresésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közölte, hogy a korábban használt épületek szerkezetileg, gépészetileg elavultak: a korszerűtlen szigetelés és a hatékonytalan fűtési és hűtési rendszerek miatt rendkívül magasak az energiaköltségek, és drága az intézmények fenntartása. Emellett a régi, több esetben leromlott állapotú ingatlanok esetében állandó a felújítási és tatarozási kényszer, ami tovább drágítja az állam működését.

A vagyonkezelő azt is közölte, hogy az elmúlt időszakban az orosz-ukrán háború miatt jócskán megemelkedtek az építési költségek. Ráadásul a korábbi tervekhez képest az érintett ingatlanban is több szervezet kerül elhelyezésre.

A költségek emelése nem ér el jelentős mértéket, hiszen az építőanyagárak és építőipari termékek drágulása okán az egyes megkötött kivitelezési szerződések esetén a szerződéses díjak 15 százalékos emelése nem minősül indokolatlan kockázatvállalásnak – fogalmaztak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink