Dübörög az online piactér

Hírek Figyelo.hu
Az első negyedév legnagyobb nyertese az internetes vásárlás volt.

Az idei elő negyedévben 13-5, százalékkal nőtt a bankkártya-elfogadóhelyek száma Magyarországon – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb pénzforgalmi adatai alapján. Így – az OTP Bank közleménye szerint – míg 2020 decemberében közel 123 ezer fizikai és 24 ezer internetes elfogadóhely tartozott a hazai pénzforgalmi szolgáltatók fizetésikártya-elfogadói hálózatához, addig az előbbiek száma csaknem 140 ezerre, míg az interneteseké közel 26 ezerre nőtt 2021 márciusára.

Az idei első negyedév végére összesen 212 950 POS-terminál üzemelt az elfogadóhelyeken.

Az elmúlt év utolsó negyedévével összehasonlítva 2021 első negyedévében a vásárlási és készpénzfelvételi forgalom is enyhén csökkent, ám ez természetes, hiszen a karácsonyi időszakot mindig egy visszafogottabb negyedév követi az év elején. Ugyanakkor, míg a készpénzfelvételi forgalom 13,8 százalékkal csökkent, a vásárlások forgalma kevesebb mint 10 százalékkal esett.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal – bel- és külföldön összesen – 2 202 milliárd forintos forgalmat generáltak a vásárlók az idei első negyedévben, mialatt ugyanezen kártyákkal csupán 1 855 milliárd forintot vettek fel használóik készpénzben, tehát 2021 első negyedévében a kártyás vásárlások jócskán meghaladták a készpénzfelvételi forgalmat.

2021 első negyedévének legnagyobb nyertese mégis az internetes vásárlás, mivel ezen a téren alig csökkent a kártyás fizetési forgalom 2020 karácsonyi időszakához képest, és 2020 azonos időszakával, a tavalyi első negyedévvel összehasonlítva majdnem 80 milliárd forinttal nőtt.

A járvány miatti korlátozásokat követő újranyitással a digitális pénzforgalom-, és ezzel az elfogadóhelyek számának további növekedésére számítunk.

Az OTP csoport számos megoldást és szakértő segítséget kínál a kereskedőknek és szolgáltatóknak, hogy megtalálják a maguk és ügyfeleik számára legmegfelelőbb megoldást az elektronikus fizetés biztosítására – idézi a közlemény Hideg Noémit, a bank kártyaelfogadás és ATM menedzsment vezetője.

A 30 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak az OTP csoport a bankkártyák mellett egészségpénztári, cafeteria- és SZÉP kártyák elfogadására is alkalmas POS-terminál igénylését javasolja, míg az alacsonyabb forgalmú vállalkozásoknak a SimpleBusiness mobilalkalmazás.

A kereskedők által letölthető telefonos alkalmazással többféle elektronikus fizetési lehetőség is felkínálható a vásárlóknak, mivel az applikáció a bankkártyás mellett az azonnali fizetést is lehetővé teszi.

(Borítókép: Garfieldbigberm, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink