Dubaji rakétába száll a magyar asztronauta

Hírek Figyelo.hu

Az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország megerősíti együttműködését az űriparban. Egy közös űrexpedíciót is terveznek 2024-ig, amelyre magyar asztronautát delegálnának, a járművet pedig Dubaj biztosítaná – írta a SatelliteProME.

A dubaji űrügynökség főigazgatója a Dubaji Expo 2020 rendezvény magyar pavilonjában találkozott Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal.

Az Egyesült Arab Emírségek Magyarország mellett még Észtországgal kötött megállapodást, velük többek között a műholdgyártásban, a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság területén kívánnak együttműködni.

Korábban a VG-nek az űrkutatásért felelős miniszteri biztos elmondta,

hogy

az Európai Űrügynökség programjában több mint 170 magyar jelentkezett, illetve körülbelül 40 olyan magyar cég van, amely a tevékenységét részben vagy egészben az űrszektorra alapozza.

Észtország 2015 óta tagja az Európai Űrügynökségnek, idén óriási előrelépést tett az iparban. Január 11-én bejelentették, hogy Észtország kamerákat biztosít a Maxar Technologies számára a NASA Artemis holdprogramjához. A kamerák fontos részét képezik annak a programnak, amely 2024-ben az embereket szállít a Holdra, és egy napon holdtelepet hoz létre.

Az Egyesült Arab Emírségek a közelmúltban új tervet jelentettek be, a többi között a Vénusz és a Mars közötti aszteroidaöv felfedezését ütemezik. A tervezet projekt 2028-ban indul, amely a 3,6 milliárd kilométeres útja próbára teszi az Egyesült Arab Emírségek tudományos és műszaki kapacitásait is.

Hatalmas aszteroida közelít a Földhöz

(A borítókép illusztráció Fotó: Shutterstock)

További híreink