Drágulnak a lakásbiztosítások

Hírek Figyelo.hu
Az építőipari drágulás miatt emelkedhetnek a lakásbiztosítási átlagdíjak, a nyári viharoknak viszont valószínűleg nem lesz jelentős díjnövelő hatásuk.

Lassan, de folyamatosan emelkednek a lakásbiztosítási átlagdíjak az ingatlan-újjáépítési költségek meredek felfutása miatt – nyilatkozta a VG-nek Cseh Anett, a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Kifejtette, hogy a drasztikus drágulás mögött a bérköltségek és az építőanyagárak megugrása áll, ez pedig a következő időszakban is folyamatos nyomást gyakorol az átlagdíjakra. Aktuális díjmozgató tétel a viharkár is, márpedig Szurgyi Nándor, az Aegon lakásbiztosítási üzletágának vezetője arról számolt be lapunknak, hogy

az idei nyáron jóval több vihar okozott a korábbinál nagyobb károkat, ami a kárkifizetéseket milliárdos nagyságrendben növelte meg.

Ennek ellenére, mivel egy biztosítótársaság a díjait hosszú távra tervezi, az eseményeknek nem lesz jelentős díjnövelő hatásuk a közeljövőben. Ráadásul még 2010 után sem következett be drasztikus árnövekedés, pedig az akkori május–augusztusi viharszezonban 30 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók, amely azóta is kirívó összegnek számít Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője szerint. A szakember a gazdasági lapnak rámutatott:

a társaságok a lakásbiztosítások díjait az évfordulót megelőzően a következő időszakra az átlagos árszínvonal változásához igazítják,

amihez a Központi Statisztikai Hivatal adatait, például a számított lakásjavítási, karbantartási árindexet vagy a fogyasztói árindexet veszik figyelembe.

Mint írták, sokan élnek a díjfizetés gyakoriságához kapcsolódó kedvezményekkel a Netrisk.hu ügyfelei közül.

Emellett a díjat csökkentheti a tartamkedvezmény – amikor az ügyfél jellemzően három évre vállalja a biztosítási szerződés fenntartását –, az elektronikus engedmény és az adott biztosítónál meglévő egyéb élő szerződés után járó kedvezmény – részletezte Cseh Anett. A Mabisz információi szerint a magyarországi lakóingatlanok 73-74 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással. Ezek közül messze a legtöbb szerződést a családi és társasházakra kötik a Netrisk.hu adatai szerint. Az Aegonnál az ügyfelek minden lakás- és kisvállalkozási célra használt ingatlant biztosíthatnak, beleértve a családi házakat, a sorházakat, a társasházi lakásokat és a nyaralókat. A biztosítónál emellett sok olyan mikrovállalkozás is köt kockázatviselést, amely a lakóingatlannal egy helyen működik. A járványhelyzet miatt főként az otthoni irodák száma nőtt meg, de a kisebb üzleteket, műhelyeket is sokan biztosítják.

A Netrisk.hu adatai szerint a megkötött lakásbiztosítások 25-30 százalékához kötnek legalább egy kiegészítő biztosítást az ügyfelek. A leggyakoribb, 10 százalék feletti arányban választott kiegészítő elem az elfolyt víz költségét fedező, az ablakbeázásból, a tetőhézag-beázásból és a besurranó tolvajlásból fakadó károkat térítő szolgáltatás. Az Aegonnál is tartalmaz a szerződések túlnyomó többsége valamilyen kiegészítő fedezetet az alapkockázatokon túlmenően.

A biztosítónál népszerűek az úgynevezett assistance szolgáltatások, például az otthoni segítségnyújtás vészelhárítási feladat – zárlat, gázprobléma, csőtörés stb. – esetében.

Az orvosi segítségnyújtási szolgáltatásokkal is sokan élnek, amikor telefonon keresztül lehet orvosi tanácsot vagy vizsgálatok szervezését kérni, de ma már a lakásbiztosítások keretében az autónkra is kérhetünk assistance szolgáltatást, például autómentést.

Tetőznek a budapesti ingatlanárak

(Borítókép:

Ezek is érdekelhetnek

További híreink