Drágul az ukrán gabona dunai exportja

Hírek vg.hu
Már több mint másfélszeresébe kerül az ukrán gabona tonnánkénti exportja a Dunán és a magas költséek miatt már nem érdemes annyit vetni mint korábban – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Ukrajna az elmúlt egy évben mintegy 35 millió tonna gabonát exportált a Dunán keresztül, ami az Európán átmenő és rengeteg vitát kiváltó vasúti szállítmányok mellett létfontosságú gazdasági támogatást nyújtott az országnak. Az viszont kérdéses, hogy az ukrán vállalatok meddig tudják vállalni az alternatív útvonalak többletköltségeit – írja a Világgazdaság.

A gabona dunai exportja az orosz-ukrán háború előtti 69 dollárról 116 dollárra drágult és az orosz dróntámadások sem könnyítik meg a szállítmányozást. Az ENSZ FAO élelmiszerár-indexe szerint a búza nemzetközi ára augusztusban 3,8 százalékkal csökkent júliushoz képest, ami azt jelenti, hogy az árak jóval a tavalyi szint alatt vannak. Jevgen Oszipov, az Ukrajna egyik legnagyobb agráripari cégének számító Kernel vezérigazgatója szerint egyre inkább nincs értelme az ukrán gazdáknak terményt vetni, mivel csak pénzt veszítenek.

Úgy véli, hogy a magas költségek alááshatják az ukrán gabonatermelést, és a teljes export a 2024-es évben a tavalyi szint felére, mintegy 35 millió tonnára zsugorodhat – írja a lap cikke, amely teljes terjedelemben itt olvasható.

Borítókép: Operational Command South press service

Ezek is érdekelhetnek

További híreink