Drágábban fesztiválozhatunk az idén

Hírek vg.hu
Az idén is széles kínálatból válogathatnak a fesztiválozók, a jegyek ára azonban magasabb lehet, mint a múlt évben.

Drágulnak a fesztiválok, de még így is vannak új rendezvények a piacon – adta hírül a Világgazdaság. A lap cikke szerint a hazai fesztiválpiac tradicionálisan erős, az elmúlt két évtizedben berobbant a kínálat, de mindig van új a nap alatt, vagyis mindig vannak debütáló rendezvények. Borsa Kata, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke a Világgazdaság érdeklődésére elmondta: az idei év több szempontból is más, mint az eddigiek, most lép ugyanis túl a Covidon igazából az ágazat, ez lesz az első év, amikor már a teljes szezont lehet tervezni és előre látni.

A hazai fesztiválok költségvetését is átírták az energiaárak és az infláció, valamint a munkaerő drágulása, emiatt a 20-30 százalékos áremelés szinte alap, ami szorosan csak a megnövekedett költségeket fedezi. Vannak azonban ennél jóval vérmesebb, még az 50 százalékot is meghaladó áremelések is a fesztiválpiacon, a korántsem általános mértékű drágulás mögött egyéni szerződések állnak.

festival-02

Hazánkban tradicionálisan erős a fesztiválpiac
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A legdrágább továbbra is a legnagyobb és jelentős nemzetközi vonzerővel bíró Sziget Fesztivál, ahol egy-egy napijegy ára 34-42 ezer forint, vagyis annyi, amennyiért a legtöbb vidéki fesztiválra bérletet is lehet vásárolni. Konkrétan 42 ezer forint alatt kapható bérlet a Strandra, az EFOTT-ra, a Bánkitóra, a Sopronfesztre, a Kolorádóra, a Fezenre és a SZIN-re. Nem fér bele a legdrágább Sziget-napijegy árába az egyébként legolcsóbb, mindössze hétezer forintos napijeggyel látogatható Művészetek Völgye, valamint a Fishing on Orfű és a Campus fesztivál bérlete sem, a Balaton Sound pedig a legdrágább jeggyel és bérlettel látogatható vidéki fiesta.

A hazai fesztiváltérkép egyenletes, Budapest és a Balaton kiemelt jelentőségű terület, de – mint azt a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke kiemelte – a dátumon és a megcélzott közönségen is múlik a siker. A zenei fesztiválok mellett is széles a skála a piacon, színházi és gasztronómiai fesztiválok sokasága színesíti a sort.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap)

További híreink