Döntöttek a kínai gazdaság következő öt évéről

Hírek MTI

Kína a jövőben sem zárkózna el a világ többi részétől, ám előtérbe helyezi a belföldi piacának fejlesztését

– közölte Vang Csi-kang kínai tudományos és technológiai miniszter pénteken egy pekingi sajtótájékoztatón, amelyen a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága plenáris ülésének egyes részleteit ismertették.

A csütörtökön lezárult, éves plenáris ülésen az ország soron következő ötéves tervének irányelveiről döntöttek. A 2021-től 2025-ig tartó időszakra vonatkozó terv pontos részleteit – egyebek mellett a növekedési célokat, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődést célzó politikákat – várhatóan a jövő márciusban esedékes parlamenti ülésszakon szavazzák meg.

A pénteki sajtótájékoztatón ismertetett irányelvek alapján Kína a továbbiakban a belföldi piac fejlesztésére helyezi a hangsúlyt magas szintű innováción és technológiai önellátáson keresztül.

Vang hangoztatta: Kína nem fogja bezárni kapuit a világ előtt, épp ellenkezőleg, fokozottan szüksége lesz a világra saját technológiájának fejlesztéséhez.

Készen állunk együtt dolgozni a világgal a klímaváltozás, az energia-átállás, valamint a közegészségügy területein, valamint támogatni a nemzetközi szakértők kutatásait

– fogalmazott, hozzátéve, hogy javítják a szellemi tulajdon védelmét és igyekeznek „barátságos környezetet” teremteni Kínában a technológiai innováció számára.

Hszi Csin-ping kínai elnök a májusban megtartott idei parlamenti ülésszakon vetette fel a „kettős keringési” stratégiát, amely a gazdaság fellendítése érdekében nagyobb hangsúlyt fektet a belföldi fogyasztás élénkítésére, fenntartva a külkereskedelmet és a külföldi befektetéseket is. A miniszter elmondta: fejlődésének újabb szakaszához érve Kínának új fejlődési irányelvre van szüksége.

Ez az első alkalom, hogy az ötéves terv külön fejezetet szentel a technológiának.

Han Vej-hsziu, a központi, pénz- és gazdasági ügyekért felelős bizottság igazgatóhelyettese az egyre feszültebb amerikai-kínai viszony kapcsán elmondta: irreális lenne a teljes mértékű gazdasági függetlenedés Kína és az Egyesült Államok között. A szétválás ráadásul a két ország és a világ többi része számára sem lenne előnyös – tette hozzá. Rámutatott: a két ország kereskedelme 16 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. A teljes gazdasági függetlenedéssel Donald Trump amerikai elnök fenyegetőzött több alkalommal a feszültségek elmérgesedésének tükrében.

Az elmúlt öt év alatt Kína gazdasága csaknem 100 ezer milliárd jüannal (15 ezer milliárd dollár) növekedett, az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) pedig meghaladta a 10 ezer dollárt. Kína részesedése a világgazdaságból 16,3 százalékra nőtt 2019-re.

(Borítókép: Blue Planet Studio, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink