Döntöttek a budapesti parkolásról: még több helyen kell fizetni

Hírek Hecker Flórián
A szerda délelőtti ülésén megszavazta a fővárosi közgyűlés azt a javaslatot, amely a taxi szolgáltatást érintő, illetve egyéb közlekedési tárgyú döntéseket is tartalmaz.

A Karácsony Gergely által jegyzett előterjesztést ellenszavazat nélkül, 19 igennel és a az ellenzéki fideszes képviselők tartózkodása mellett fogadták el. Ez egyebek mellett rendelkezik arról, hogy megszűnik az eddigi rendszer a taxiszolgáltatás felügyeletében és a jövőben egyedül a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) illetékes ezekben a feladatokban. A Budapest Közút Zrt. tehát elveszíti a kompetenciáit, például a drosztok kezelését.

A városvezetés azt mondta, az átalakítás külön kérése volt a taxis szervezeteknek, mert ezzel lényegesen egyszerűbbé válik az adminisztráció és a bürokrácia. Más kérdés, hogy a Budapest Közútnál és a BKK-nál jelentős átalakítások történtek és ez már nem feltétlenül mutat jó irányba. Erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A javaslatnak ugyanakkor volt egy eleme, amely szélesebb rétegekre is hatással bír: döntöttek ugyanis a budapesti parkolási zónák kiterjesztéséről,

így még több helyen kell fizetnie az autósoknak. Összesen négy kerület érintett, a IX., a XI., a XII. és a XIV. Azaz Ferencváros, Újbuda, Hegyvidék és Zugló. Egészen pontosan a következőképp változik a parkolás:

  • A IX. kerületben a „C” várakozási övezetet bővítik a Vágóhíd utca – Üllői út Könyves Kálmán Körút – Soroksári út által határolt területtel.
  • A XI. kerületben az Őrmezői térség „D” várakozási övezetből „C” övezetbe kerül a várakozási idő 3 órában történő maximalizálása érdekében. Továbbá a Hegyalja út- Budaörsi út – Zólyom köz – Zólyomi út – Radvány utca – Breznó köz által határolt terület, beleértve a határoló utakat is, továbbá a Nedecvár utca, Breznó köz és a Muskotály utca teljes hosszát bevonják a „C” várakozási övezetbe.
  • A XII. kerületi 9814/9 hrsz.-ú ingatlant (Istenhegyi út – Németvölgyi út találkozásánál) átsorolják „B” várakozási övezetből „A” övezetbe.
  • A XIV. kerületben a „C” várakozási övezetet bővítik a Csömöri út – Rákospatak u.– Vezér u.– Egressy út – Lőcsei út – Szugló u. – Fűrész u. – Bosnyák u. – Lőcsei út – Csömöri út által határolt területtel, valamint az Örs vezér tér 11-20. mögötti területet bevonják a várakozási övezetbe.

A cikk itt folytatódik

Fotó: Fotó: Novotni Ákos/Mediaworks

Ezek is érdekelhetnek

További híreink