Dömötör: A Sorossal kapcsolatos tájékoztatást a tények alapján folytatjuk

Hírek
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a mandiner.hu-nak adott intejújában beszélt a Soros-plakátokról, a várhatóan kemény kampányról, a Jobbik és a baloldali ellenzék állapotáról, valamint a hét év kormányzás sikereiről és kudarcairól.  

Dömötör Csaba az ukrán nyelvtörvény kapcsán kitért arra, hogy az rég nem látott politikai konszenzust hozott Magyarországon. Az újságíró felvetésére, miszerint a kampány várhatóan így is kemény lesz, az államtitkár kifejtette: "A kormánynak az a felelőssége, hogy az egyre durvább támadásokra is higgadtan, a tények alapján reagáljon. Sokadjára látjuk azt, hogy ha az ellenzék töredezett és erőtlen, akkor hajlik a verbális és nonverbális agresszióra. Nincs mondandójuk, így hát marad a durvulás" – a Jobbikkal kapcsolatban pedig, hozzáteszi: "Az is beszédes, hogy a gyengülő Jobbik a választókon tölti ki frusztrációját."

A felvetésre, hogy mi a kormány felelőssége a durvuló közbeszédben, felhívva az államtitkár figyelmét a Soros-plakátkampányra Dömötör a következőképpen reagál: "a Soros Györggyel folytatott vitánkat, és az ezzel kapcsolatos tájékoztatást a tények alapján folytatjuk. Ha az izraeli miniszterelnök is nyíltan beszél arról, hogy komoly vitában áll Sorossal, akkor Magyarország is nyugodt szívvel beleállhat a vitába. Főleg, ha a vitának ekkora tétje van."

Dömötör megemlíti a Jobbik és a baloldali pártok "fülledt násztáncát" is, ami egyre inkább tapasztalható a parlamentben és az időközi választásokon is. "Lélekevő tempó, amit a Jobbik diktál. Már azokat sem tiszteli, akik 2014-ben rá szavaztak. A macskás képek felülírták a nemzeti színeket" – teszi hozzá az államtitkár.

"A polgári kormányzás első négy éve 2010 után a romok eltakarításáról szólt és az új alapok lerakásáról. A mögöttünk hagyott három és fél év pedig Magyarország erősödéséről" – fejti ki Dömötör arra a kérdésre, hogy mik a kormányzás legnagyobb eredményei. Ennek alátámasztásaként megemlíti a munkavállalók növekvő számát, és a növekvő béreket, a gyermekes családok támogatását, az egészségügyi béremelést, az iskolák megújjítását, valamint a magyar állampolgárságot felvevő külhoniakat, akiknek a száma lassan egymillióhoz közelít.

"Azt azért morogva nézzük, hogy a baloldal megint reflexből nyírná ki a családi adókedvezményeket és visszacsinálná az adócsökkentéseket. Főleg az egykulcsos SZJA van célkeresztben. Emellett flörtölnek az alapjövedelem gondolatával is, ami értelemszerűen nem kötné munkavégzéshez a juttatásokat. Semmit nem tanultak, csukafejest ugranának a múltba" – magyarázza Dömötör.

"Én a magam részéről sajnálom, hogy nem alakult ki pártok feletti konszenzus abban, hogy az illegális bevándorlás komoly kockázat. Az ellenzék – nem igazán értem, miért – mintha fakarddal küzdene a valóság ellen" – fejti ki az államtitkár arról, mit értékel a kormány kudarcaként.

Hozáteszi: "Nemzetpolitikai kérdésekben is elkélne a nagyobb egyetértés. Nagy utat tettünk meg 2004. december 5. óta, de azt nem jó hallgatni, hogy egyes baloldali pártok megint elvitatják a külhoni magyarok szavazati jogát."

Ezek is érdekelhetnek

További híreink