Dohányzás: az égés hiányával kevesebb rákkeltő anyag keletkezik

Hírek vg.hu
A sok ezer vegyszer, nikotin és különféle ízvilág ellenére az alternatív dohánytermékek által termelt aeroszolok valószínűleg nem annyira rombolják a felhasználók szervezetét, mint a dohányfüstben található kémiai vegyületek. A legújabb vizsgálatok többek között azt is megállapították, hogy az égés hiányának eredményeképpen ezeknél egyértelműen kevesebb rákkeltő anyag keletkezik – írja a Világgazdaság.

A legújabb vizsgálatok megállapították, az alternatív dohánytermékek – például a hevített dohány, az e-cigaretta és a nikotinpárna – kevesebb, tudományosan még nem igazolt káros hatással jár a dohányosok számára. A sok ezer vegyszer, nikotin és különféle ízvilág ellenére az általuk termelt aeroszolok valószínűleg nem annyira rombolják a felhasználók szervezetét, mint a dohányfüstben található kémiai vegyületek – írja legfrissebb, mintegy 650 tanulmányt vizsgáló értekezésében a Food and Chemical Toxicology.

Dohányzás: az égés hiánya a kulcs

Azt a szaklap sem vitatja, hogy a dohányzás minden formája káros az egészségre, és hogy számos betegség kialakulásáért felel. Mindezek ellenére több mint egymilliárdan cigiznek világszerte, ebből Magyarországon kétmillióan gyújtanak rá rendszeresen. A Food and Chemical Toxicology összegzéséből ugyanakkor kiderül: az égés hiányának eredményeképpen

  • egyértelműen kevesebb rákkeltő anyag keletkezik az alternatív dohánytermékek esetében,
  • utóbbiaknál ráadásul a nikotin mennyisége jóval alacsonyabb, mint a szokásos cigarettákban, vagyis kisebb egészségügyi kockázattal jár a leszokni vágyóknak.
  • Bár ezek az alternatív termékek is irritálhatják a légutakat – és felléphetnek olyan tünetek, mint köhögés vagy zihálás –, mégsem jár olyan súlyos következményekkel, mint a hagyományos értelemben vett dohányzás.
  • A szív- és érrendszeri hatásokról azonban megoszlanak a vélemények, így azt egyelőre nem lehet teljes biztonsággal kijelenteni, hogy ebből a szempontból melyik cigizés az „előnyösebb”.
  • Az viszont egyértelműen megállapítható, hogy az alternatív dohánytermékek használata és azok népszerűsége befolyásolhatja a fiatalokat abban, hogy rászokjanak a dohányzásra.
  • Az sem elhanyagolható, hogy egyre nő az alternatív és hagyományos cigit párhuzamosan használók száma, ami jelentősen felerősíti az egészségre káros mellékhatásokat.
  • Kijelentették, az alternatív dohánytermékek hosszú távú mellékhatásait mindenesetre még nem lehet megbecsülni.
  • Egyes tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a szigorúbb törvények – bizonyos ízek tilalma, az e-cigi forgalmazásának korlátozása – csökkentheti a dohányzás esélyét a fiatalok körében.
  • Megjegyzik: hiába kevésbé káros, továbbra is rendkívül fontos, hogy betartsák azokat a jogszabályokat, amelyek a passzív dohányosokat védik az e-cigaretta-aeroszolokkal szemben.

Mi magyarok élünk az egyik legrövidebb ideig

Szakértők szerint az a legjobb, ha eleve el sem kezdjük a dohányzást, így tudjuk a legjobban megvédeni saját magunk és szeretteink egészségét. Ha mégis így döntünk, akkor törekedni kell arra, hogy mihamarabb abbahagyjuk ezt a káros szokást, hiszen hosszú távon csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetők 100 százalékban a cigizés ártalmai. Ugyanakkor vannak olyan felnőtt dohányosok, akik valamiért mégsem szoknak le, ezért nekik érdemes tájékozódniuk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Horst Winkler / Pixabay

Ezek is érdekelhetnek

További híreink