Dízelre állnak át a gázerőművek

Hírek Figyelo.hu
A mostani gázárak 190 dolláros olajárnak felelnek meg. A finomítói marzsinok is tükrözik a fűtőolaj kereslet megugrását.

A Bloomberg árupiaci spot indexe, mely 23 darab energiahordozót, fémet és gabonát foglal magába, új rekordot döntött, és a tavaly márciusi értékéhez képest már 90 százalékot emelkedett. A földgáz a kosár egyik legnagyobb nyertese, mely az európai és kínai hiány miatt szárnyalt az egekbe.

A fő probléma az, hogy a pandémiát követő gazdasági újranyitások következtében hirtelen növekedett meg a kereslet, míg a kínálat ennél jóval rugalmatlanabb

– mondta a VG-nek Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: új bányák és fúrások jellemzően elmaradtak az elmúlt időszak költségcsökkentései miatt, ezért sokan már a 70-es évekkel vonnak párhuzamot, amikor az olajárrobbanás miatt stagflációba süllyedt a globális gazdaság.

Tegnap ülésezett az OPEC+, s a kartell novembertől a korábbi terveknek megfelelően továbbra is 400 ezer hordó/nappal emeli termelését, annak ellenére hogy a megnövekedett gázárak következtében a kőolaj iránt is megnőtt a kereslet. Néhány elemző arra számított, hogy akár 800 ezer hordó/nappal is emelheti az OPEC+ a kitermelését a váratlanul megnövekedett igények miatt.

A jelenlegi gázárak 190 dolláros olajárnak felelnek meg, ha átszámoljuk olajegyenértékesre, emiatt a finomítói dízel marzsinok is kitágultak

– hívta fel a figyelmet Bosnyák Zsolt. Szerinte meglepő, hogy Washington is elégedett az OPEC+ kitermelés-növelési politikájával.

A döntés következtében a Brent masszívan 80 dollár fölé emelkedett, míg a WTI átlépte a 77 dolláros szintet.

Tovább drágul a kőolaj

Ezek is érdekelhetnek

További híreink