Divat a külföldi ingatlanvásárlás a szerbek körében

Hírek M.J.
Tavaly nagy érdeklődést mutattak a szerb állampolgárok a görögországi ingatlanok, főként a lakások iránt, az idén inkább a Trieszt körzetében és a bolgár tengerparton vásárolnak, adta hírül a rtv.rs, a közmédia hírportálja.

Aleksandra Jovanović Görögországban dolgozó ingatlanügynök azt nyilatkozta, hogy tavaly csak Halkidiki félszigetén mintegy 15 ezer ingatlan került szerbek birtokába. Elmondta, hogy a görög lakások négyzetméterenkénti átlagára 1350-2000 euró volt, ami megfizethető ár, hiszen például Belgrádban egy új építésű lakás négyzetmétere jelenleg 1196-3251 euró, a régi építésűeké pedig 2100.

„Aki Görögországban akar vásárolni, a pénz mellett szüksége van egy jó ügynökségre, amely kapcsolatban áll fordítóirodákkal, ügyvédekkel, közjegyzőkkel, így megkönnyíti a dolgát”, tanácsolta Jovanović.

A belgrádi közmédia olaszországi tudósítója arról számolt be, hogy Triesztben a négyzetméterárak 1250 eurótól 3950 euróig terjednek, igaz Olaszországban csak úgy tud ingatlant vásárolni egy szerb állampolgár, ha tartózkodási engedélyt kap, vagy három éve már ott él. Olaszországban az árak nagyon eltérőek (a déli Calabria tartományban már ezer euró alatti négyzetméteráron is hozzá lehet jutni egy lakáshoz, és legalább a háromszorosáért az északi Dél-Tirolban).

A szerbiai polgárok szintén egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy Bulgáriában vásárolnak ingatlant, általában a tengerparton, mivel a lakások ott még olcsóbbak, mint Görögországban, s a vásárlási folyamat pedig nem sokban különbözik attól, ami a bolgár állampolgárokra vonatkozik, írja az rtv.rs.