Dinamikusan fejlődik a debreceni reptér

Hírek MTI / Figyelo.hu

A debreceni repülőtér önkormányzati, állami és magántőkének köszönhetően dinamikusan fejlődik, és a koronavírus-járvány után várhatóan az utasforgalom is új szintre lép

– mondta a cívisváros polgármestere a repülőtéri logisztikai inkubátor bokrétaünnepségén szerdán.

Papp László (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy 2012-ben indultak a menetrend szerinti járatok, azóta évről évre nőtt az utaslétszám, és ha nincs a koronavírus-járvány, az éves utasforgalom 2020-ra megközelítette volna az egymilliót.

Bár a járvány miatt csökkent a járatok és az utasok száma, a repülőtér fejlesztése töretlen, jelenleg folyamatban van egy nemzetközi tervpályázati eljárás, és remélhetőleg hamarosan kormánydöntés is születik a légikikötő hosszú távú fejlesztésére – mondta a polgármester.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester beszédet mond a debreceni repülõtéri logisztikai inkubátor bokrétaünnepségén 2021. november 10-én.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Papp László hozzátette:

elképesztő a befektetői tőke érdeklődése, Debrecen gyorsvonati sebességgel halad, hogy a 21. század nyertese legyen a régióban, és ennek fontos eleme a repülőtér„ – szögezte le.

Pósán László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a reptér léte a debreceniség velejárója (…), közösségidentitás-képző erő.” A hagyomány és újítás együttes jelenléte jellemezte mindig a várost – tette hozzá a kormánypárti politikus.

Logisztikai inkubátor a debreceni repülõtéren a bokrétaünnepség napján, 2021. november 10-én.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Herdon István, a Xanga csoport vezérigazgatója jelezte: az MNB Invest Zrt.-vel négymilliárd forint befektetéssel fejlesztik a repülőtér multimodális központját. A 4400 négyzetméter alapterületű inkubátor épület 16 méter magas, és az első olyan építmény a debreceni repülőtéren, amely hangárként befogadhat egy utasszállító repülőgépet.

A jövőre elkészülő inkubátorba települő cégek 50-100 új munkahelyet hoznak létre a légikikötőben

– jegyezte meg.

Karácsonyig magyar kézbe kerülhet a Budapest Airport

(Borítókép: Debreceni Nemzetközi Repülőtér Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

További híreink