Díjátadó gálával zárult a POSZT

Hírek
Véget ért a XVII. Pécsi Országos Színházi Találkozó. Tegnap este kiosztották a szakmai és közönségdíjakat.

Legjobb előadásnak a zsűri az Örkény Színház Mesél a bécsi erdő című produkcióját találta. Az Ödön von Horváth darabjából színre vitt előadásban nyújtott alakításáért Für Anikó megkapta a Legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést. A Legjobb színházi zene díját szintén a bécsi erdő kapta Kákonyi Árpád kompozíciójáért. Az Örkény Színház produkciója ezenkívül megkapta a legjobb jelmez díját, a kitüntetést Ignatovic Kristina vehette át.

Legjobb rendezőnek Székely Krisztinát választották, a Katona József Színházbeli Nóra – karácsony Helmeréknél című előadásáért. Az Ibsen produkció emellett elvihette a Legjobb női főszereplőnek járó díjat, amelyet Ónodi Eszternek ítéltek oda.

A Legjobb férfi főszereplő Trill Zsolt lett, a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös III. Richárd előadásában nyújtott alakításáért. Ugyancsak a Shakespeare produkció színésze, Gyöngyösi Zoltán kapta a Legjobb 30 év alatti férfi színészt jutalmazó kitüntetést.

A Legjobb 30 év alatti női színész díját Sodró Eliza érdemelte ki, a Weöres Sándor Színház A Falu rossza előadásban nyújtottakért. A Tóth Ede adaptációban játszó Szerémi Zoltán kapta meg a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata által alapított alkotói díjat.

A Legjobb férfi mellékszereplőnek idén Nagy Viktor bizonyult, a Kecskeméti Katona József Színház Apátlanul (Platonov) előadásbeli alakításáért. A Csehov produkció másik színésze Kocsis Pál kiérdemelte a Közönségzsűri díját. E mellett Kocsis Pál átvehette a MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület díját, amelynek női kitüntetettje Kováts Adél lett, a Radnóti Miklós Színház Futótűz című előadásában nyújtott alakításáért.

Legjobb díszlettervezőnek Ágh Mártont választották, aki a Proton Színház Látszatélet című, Tarfóban bemutatott előadás látványát tervezte.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink