Digitális állampolgárság: a program szombattól letölthető

Hírek vg.hu
Több mint két éve tervezik, tavaly elfogadták és törvénybe iktatták, idén pedig el is indul. Ez a Digitális Állampolgárság Program (DÁP), amely tesztüzeme idén ősszel startol, viszont a legelső lépés sokkal hamarabb megtehető: e hét szombatjától letölthető ugyanis a mobilapplikáció és keddtől megkezdhető a csatlakozási folyamat. Szeptemberben pedig már QR-kóddal is igazolhatjuk magunkat, nem kell a fizikai személyi igazolvány – közölte a Világgazdaság.

Mindjárt itt az idő: május 18-tól, azaz szombattól letölthető Digitális Állampolgárság Program (DÁP) mobilapplikációja, szeptembertől pedig élesedhet a digitális személyi igazolvány.

A DÁP-appot az Apple App Store-jából és a Google Playből is le lehet majd tölteni: ez lesz az első kézzel fogható lépése a projektnek.

Az egész programról még tavaly november 10-én tartott sajtótájékoztatót Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, december 22-én pedig megjelent a Magyar Közlönyben a digitális államról szóló új törvény.

Ebben is szerepel: a tesztüzem 2024 szeptemberében indul majd, 2025-től jön a teljes működés, 2026-ra pedig kiteljesedik a rendszer.

Most tehát amolyan nulladik lépés következik: a mobilapplikáció.

Tényleg elkezdődik a digitális állampolgárság

A hivatalos megfogalmazás szerint „a DÁP-mobilalkalmazás a Digitális Állampolgárság Program kulcsa. Az alkalmazással egyre több szolgáltatást vehetsz igénybe egyszerűen, gyorsan és kényelmesen a telefonodról.”

A digitális állampolgárságnak három alapfeltétele van:

  • személyazonosító okmány,
  • 14 év feletti életkor,
  • megfelelő okostelefon.

Magához a DÁP-hoz pedig május 21-től, keddtől lehet csatlakozni, aminek a hivatalos tájékoztató szerint a következők a lépései.

  • Ellenőrizzük, megfelelő-e a telefonunk. Töltsük le az appot, majd engedélyezzük a biometrikus azonosítást, az értesítéseket és a kamera használatát.
  • A teljes program során egyszer, de el kell látogatni egy kormányablakba, ahol ellenőrzik a személyazonosságot, és fel lehet kerülni a várólistára. Ide vinni kell azt a mobilinternettel ellátott mobilt, amelyre feltelepítettük az appot, illetve személyi igazolványt, jogosítványt vagy útlevelet, illetve lakcímkártyát. (Később majd tisztán digitálisan is lehet majd regisztrálni.)
  • Figyelni a mobil értesítéseit, mert üzenet érkezik, ha aktiválható a digitális állampolgárság.
  • És a plusz egy, hogy mindezek után valóban aktiválni kell a digitális állampolgárságot.

Mindezek után persze adja magát a kérdés, hogy mi értelme az egésznek?

Időpontfoglalás és erkölcsi bizonyítvány már az appból

Elvileg számos előnnyel kecsegtet a DÁP. A 2024 őszére, azaz idén szeptemberre ígért tesztüzemben először a digitális személyi igazolvány, illetve jogosítvány valósul meg, másképpen ezek fizikai kártyái helyett egy-egy QR-kóddal is igazolhatjuk a meglétüket, a személyazonosságunkat.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink